Илия Зюмбилев: Паметникът на съветския окупатор Альоша е позор за Пловдив, трябва да бъде премахнат

Чрез спирането на корупцията данъците на гражданите могат да паднат с 15%, казва кандидатът kd БЗНС за кмет на града под тепетата

Илия Зюмбилев

Илия Зюмбилев

Издигнатият от БЗНС Илия Зюмбилев е най-младият кандидат за кмет на Пловдив. Той е магистър по електротехника, доктор по материалознание, специализирал е във Франция. Хоноруван преподавател в Технически университет – София. Има над 30 научни публикации. Председател е на Независимото дружество за защита правата на човека в Пловдив. Областен координатор за Пловдив на ПП БЗНС. Семеен, с едно дете.

Интервю на Димитър Иванов

- Г-н Зюмбилев, Вие се определяте като демократ и антикомунист. Бяхте на представянето на последното издание на книгата „Без заглавие” на Нася Кралевска в Пловдив. Какви политически размисли предизвика дискусията за тоталитарния режим?

- Напълно споделям тезата, че бившият червен елит запази контрол над политическия живот в България.
За мен беше привилегия и чест да участвам в дискусията при представянето на книгата на Нася Кралевска в Пловдив. Едно събитие, изградило атмосферата на честен и интелигентен разговор за тоталитарния режим, прехода и проблемите на демократизацията ни. В компанията на емблематични личности като проф. Келбечева, журналиста Христо Христов, актьора Руси Чанев се опитахме да потърсим причините и за днешното състояние на държавата и обществото ни. Имах възможност лично да благодаря и да разговарям с автора и с гостите на представянето. Това е една изключително полезна книга, особено за нас младите, които не сме преки участници в ранните етапи на прехода в България. За съжаление е очевидно, че тоталитарната въхрушка в България успя да трансформира политическата си власт в икономическа, като този процес е започнал много преди 1989г. Сега, 30 години по-късно, чрез икономическата си власт червените партийци си връщат контрола върху политическия живот в България
Г-жа Кралевска подкрепи тезата ми и допълни, че за съжаление западният свят има голяма вина, че прие голяма част от мръсните червени пари от Източна Европа.

- Излязохте с предложение Паметникът на Альоша да бъде премахнат. Какви са аргументите Ви и какво предлагате за мястото?

- Паметникът на съветския окупатор на Бунарджика е позор не само за Пловдив, но за цяла България. Има неоспорими факти, които всеки българин трябва да помни:
1. Когато България става член на Тристранния пакт, Съветският съюз не е протестирал.
2. Докато България е член на Тристранния пакт, докато се водят битките при Москва, Сталинград и Курск и оцеляването на Съветския съюз виси на косъм, Москва е поддържала легация в София.
3. Когато на 5 септември 1944 г. Съветският съюз ни обявява война, България се управлява от смели държавници, които за разлика от комунистите още през първите месеци на 1941 г. са се противопоставяли на всякакъв вид сътрудничество с Хитлер.
4. Когато първият съветски войник стъпва на българска земя, българската армия вече се сражава с Вермахта, а правителството е издало изрична заповед да не се оказва никаква съпротива на Червената армия.
Войната, която Съветският съюз ни обявява, и последвалата окупация нямат нищо общо с войната срещу нацизма и може да се определи като всичко друго, но не и като освобождение. Най-страшното обаче е, че тя води не само до поробване, но и до разделение на българския народ. 
Крайно време е да постигнем единение около завета на Раковски, Левски, Ботев, Стамболов, Захари Стоянов и на многобройните герои в борбите за Съединението, Независимостта и демокрацията.
Идеята ми е на мястото на монумента на окупатора да се изгради паметник на народното Единение, който да краси нашия град и да се превърне в един от символите на България!

- Сега да се спрем върху някои фрагменти от Вашата програма за Пловдив. Говорите за намаляване на данъците с 15%. Как предвиждате да стане това?

- Първо и най-важно, чрез спирането на корупцията и запушване на пробойните, от които се източват средствата на общината. Второ, в нашата програма се предвижда общинската администрация да бъде съкратена с 30 процента в срок от 4 години. По този начин смятаме, че ще осигурим резерви в бюджета на Пловдив, който ще се запълни достатъчно за постигането на тази цел от 15% още през първата година. В зависимост от събираемостта на данъците вероятно още на втората година ще можем да ги намалим с още 5 до 10 на сто. В края на мандата очакваме редуциране с една трета, като това, разбира се, трябва да е в законоустановените параметри, тъй като държавата регулира данъчните граници, но е напълно възможно данъците в град Пловдив да бъдат свалени с 30 процента.

- Предвиждате ли друга реорганизация във финансовата сфера и в дисциплина на община Пловдив?

- Основен акцент в моята програма е да се спре с непрозрачните обществени поръчки. Предвиждам да се направи онлайн платформа, в която всеки гражданин да може да се запознае с реалната пазарна цена на всяко изделие и колко пари плаща в действителност община Пловдив – дали е по пазарни цени, дали е завишено и т.н. Така всеки гражданин, който си плаща данъците, ще може да влиза в тази платформа и ще проверява как се харчат парите му. По този начин не само ще спрем корупцията, но и в бюджета на Пловдив всяка година ще се генерират допълнително 30-40 милиона лева. 

- Ако бъдете избран за кмет на Пловдив, смятате ли да продължите някои от проектите, които сегашната администрация вече е подготвила и е заложила за изпълнение?

- Тези проекти са на поне 10 години. Например „Модър Царевец“ – не знам поради какви причини този проект не се реализира, вероятно няма и да разберем. 
Подкрепям „Модър Царевец“, връзката между районите „Южен“ и „Тракия“ – това са изключително важни за града инфраструктурни проекти.
По отношение на Бетонния мост, който свързва район „Южен“ с централната градска част, смятам, че не бива да бъде съборен, докато не се изгради подземна връзка. Най-напред трябва да се направи пробивът под централната жп гара и да се пусне движението по него, дори би било добре да има етап, в който и двете съоръжения да работят едновременно. Община Пловдив със сигурност ще направи каквото е възможно, за да не откъсне 50 000 живущи в район „Южен“ от самия град.