Проф. Атанас Попов: Политически опит и почтеност – път към успеха в изборите

Стефан Иванов беше три мандата изключително активен общински съветник, ще бъде и добър кмет на София, казва един от най-изявените български учени в областта на педагодическата наука

Проф. Атанас Попов

Проф. Атанас Попов

Проф. д-р Атанас Кръстев Попов е роден в с. Либяхово (днес – Илинден), Неврокопско. Един от най-изявените български учени в областта на педагодическата наука. Правнук на възрожденския просветен деец Георги Зимбилев, описан от съвременниците му като „първото и най-голямо светило на народа ни в Източна Македония”. Внук на пунктовия войвода на ВМРО Атанас Попов, чието име носи. Два мандата заместник-ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски”, за чийто университетски статут има основна заслуга. Репресиран от комунистическия режим, лежал в лагер за „врагове на народа” във Врачанско през 50-те години на миналия век.

Интервю на Мая Георгиева

- Професор Попов , Вие сте един от най-изявените български учени в областта на педагогическата наука. Целият Ви професонален път път е свързан с проблемите на образованието и възпитанието. Какво ще кажете за сегашните проблеми в областта на науката, просветата и възпитанието? Дават ли те някакво отражение в държавната и местната власт? 

- Хаосът и безредието, посредствеността и безскрупулността, които станаха вече опасни в нашата страна се дължат на това, че през 30-те години на посткомунистическия преход, както в местната, така също и в държавната власт се настаниха невзрачни личности без житейски и професионален опит, както и с деформиран мироглед, липса на нравствени черти и качества, норми и правила на поведение. Някои от тях са истински "пенкелери", т.е. специалисти по всичко. Това е най-опасното наследство в кадровата политика от годините на комунистическата власт, когато почти неграмотни комунисти и оранжеви земеделци управляваха България. 

- Какво е мястото и ролята на местните избори за преодоляването на всичко това ? На изборите за местна и държавна власт трябва да има строго определени критерии в това отношение. Следите ли предизборната кампания и какво ви прави впечатление ? 

- Следя всичко, което се случва сега в навечерието на изборите за местна власт. Изключително неприятно впечатление прави, че отново повечето кандидати за кметове или не са подготвени професионално, или нямат обществен опит, морални качества. Много от тях нямат дори и необходимата политическа култура и оценка за миналото и проблемите в настоящето. Тяхната политическа биография е невзрачна, а на някои и немалко опасна. 

- Има ли обаче друг тип кандидати – такива, които заслужават доверие? 

- Да, има. Понеже ме питахте за София , ще споделя моето мнение . Има един кандидат, който според мен е достоен. Той е най-достойният и вече го доказа, защото отговаря на критериите, за които споменах. Има професионална компетентност. Познавам го отблизо като прекрасен историк ,богослов, който спазва стриктно забравените от другите кандидати десет божи заповеди и икономист, който има верен поглед в икономическото развитие на столицата на България. Тези три висши образования не са получени "за Бог да прости", както е при някои от другите кандидати. 

- Кой е този кандидат ? 

- Това е Стефан Иванов. Той е мой студент, който се доказа вече като най-достойният кандидат за кмет на София при всички предавания по българските телевизии. Той е изключително ученолюбив. Стефан Иванов е активен участник още от студентските години в цялостния живот на страната за истинска демократична промяна. Който не е бил в люта битка с комунистическата партийна номенклатура през първите години на фалшивия "демократичен" преход, той не знае на какви тежки изпитания бяха подложени и най-будните български студенти от университетите. Като председател на студентската организация в нашия университет – ФНДС - Стефан Иванов беше всеки ден, всеки час с нас още при прилагането на "Законът Панев" за лустриране на комунистическата номенклатура в университета. Нямаше в нито един друг университет толкова смел и всеотдаен студентски ръководител като него. Никога, никога няма да забравя, когато на един от големите митинги в София , организиран от Съюза на демократичните сили двамата със Стефан Иванов излязохме заедно на трибуната. Площадът през тогавашния Мавзолей кънтеше от възторжени възгласи след казаното от нас за истинска промяна и областта на образованието. Спотаени на трибуната стояха само тогавашните "най-седесари", които си показаха истинските муцуни чак сега, когато станаха ортаци на бивши комунисти и ченгета. Стефчо не тръгна с тях, а избра своя самостоятелен и почтен път. 

- Проф. Попов, с какво най-много според Вас Стефан Иванов може да бъде полезен като кмет на столицата ? 

- Не бива да забравяме, че Стефан Иванов беше три мандата изключително активен съветник на Общинския съвет в София. Той познава конкретно всички нерешени проблеми в столицата и има необходимите знания и умения за тяхното преодоляване. Богатата му професинална подготовка като историк ще спомогне за неговия верен и точен поглед както в миналото, така също и бъдещото развитие на София. Мъдростта и далновидността, която има Стефчо като богослов, ще спомогнат за обединяване и сплотяване на софиянци, а новаторското му икономическо образование ще повиши икономическия ръст на столицата. Нито един от другите кандидати за кмет на София няма това предимство в интелектуално, нравствено и професионално отношение. Пожелавам на достойния за дълбоко уважение Стефан Иванов успех в предстоящите избори като кандидат за кмет и водач на листа с общински съветници с номер 69 в София!