Й. Фандъкова: Хората очакват от нас решения с конкретни проекти, а не приказки

Съветниците на Мая Манолова явно не я съветват добре или тя се опитва да заблуждава хората, коментира тя

Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, арх. Борислав Игнатов и Ангел Джамбазки осъдиха проявите на расизъм по време на снощния мач между България и Англия.

Логично и дебатът за София в "Референдум" по БНТ, в който участват четиримата кандидати за кмет на столицата с най-висока подкрепа според социологическите проучвания, започна с темата на деня.

Според Фандъкова мястото на националния стадион не е в центъра на София.

"Работим заедно със спортното министерство за избор на терен за нов национален стадион. До момента сме проучили 5 терена. Един от тях, който смятам за най-подходящ, е в "Люлин", на запад от околовръстния път, където планираме разширение на метрото. Новият национален стадион ще се изгражда с финансиране от държавата, а не със средства от бюджета на София", каза Фандъкова.

"Свързахме системите на общината и СДВР преди старта на българското европредседателство. Общинската система за видеонаблюдение има 3000 камери. Вече 80% от училищата и детските градини в София са с видеонаблюдение и продължаваме, докато поставим камери на всяко. Започнахме изграждането на видеонаблюдение в кварталите и и това ще продължи. София беше първата община у нас, която създаде своя общинска полиция", каза Фандъкова.

Фандъкова даде пример с бус лентите и дисциплинирането на водачите, след като са поставени камери, които да следят дали шофьорите спазват правилата.

Остри реплики си размениха кандидатите на тема обществени поръчки. Игнатов определи като най-голям проблем на София корупцията. Манолова продължи темата с пример за наложените от МРРБ финансови корекции от 4,2 млн. лв. на общината заради нечестните критерии, които се залагали. Тук обаче Игнатов я контрира, че в комисията по обществените поръчки имало и съветници от БСП.

"Когато се говори за корупция, трябва да се говори с конкретика, а не да се хвърлят обвинения. За 10 г. привлякохме 4 млрд. европейски средства. Санкциите са заради по-високи критерии, които залагаме, защото не може всеки да дойде в София и да прави каквото си иска", отговори тя на Манолова.

"В София има 3000 камери за видеонаблюдение. Вече е стартирал проект за видеокамери и по кварталите. Този проект трябва да продължи. Видеонаблюдението е превенция, но и полицията има своето място. Присъствието на полицаи в парковете и по улиците също играе ролята на превенция", категорична бе Йорданка Фандъкова.

"Правилата в демократичния свят се налагат със закони. Всеки, който нарушава тези правила, подлежи на санкции. Сложихме камери за наблюдение в бус лентите и виждаме, че вече почти никой не се движи в бус лентите. Бус лентите имат една единствена цел - да направим градския транспорт много по-привлекателен. В момента чувам само обвинения на ангро от моите опоненти. Аз съм човекът, който е спрял най-много обществени поръчки. Тук не чух един реален факт", обяви Йорданка Фандъкова по темата за обществените поръчки в София.

"Градският транспорт и чистота на въздуха не могат да се решат само с едно действие. Трябва комплекс от мерки и ние вече работим в тази насока. Закупуването на нови електробуси е последната част от тези комплексни мерки. Съветниците на Мая Манолова явно не я съветват добре или тя се опитва да заблуждава хората. Твърденията, че е ясно коя фирма ще спечели обществената поръчка е инсинуация. Лично проверих и вече обявих, че поне шест фирми покриват условията за участие в търга. Дължим на хората истински и качествен дебат за града, а не хвърлянето на безпочвени обвинения", разкри Фандъкова.

"Залагаме на изграждането на буферни и етажни паркинги. За намаляването на трафика е много важно да продължим изграждането на Околовръстния път и да работим за вътрешните рингове в кварталите", съобщи Фандъкова.

"През зимата наистина най-големият замърсител на въздуха е гореното на твърдо гориво. Вече е стартирал проект за подмяната на печките на твърдо гориво", каза Йорданка Фандъкова.

"Хората очакват от нас решения с конкретни проекти. Нямаме време за губене и трябва ежедневно да работим. Ние предлагаме опит, екип, работа и по-малко приказки ", категорична бе Йорданка Фандъкова.