Избраха Филип Димитров за зам.-председател на Венецианската комисия

Филип Димитров

Филип Димитров

Конституционният съдия и бивш премиер (1991-1992 г.) Филип Димитров е избран за заместник-председател на Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия, предаде Lex.bg.

На 6 и 7 декември са се провели избори на ръководство на структурата, като за председател е преизбран италианецът Джани Букикио. Филип Димитров е представител на България в комисията от началото на 2017 година, когато зае мястото на проф. Евгени Танчев.

Ролята на комисията е да дава правни съвети на държавите членки и да им помага да приведат своите правни и институционални структури в съответствие с европейските стандарти. В това си качество наскоро Венецианската комисия препоръча да се промени законодателството на България така, че да се осигури възможност за ефективно и независимо разследване срещу главния прокурор, в случай че той извърши престъпление.

В събота Министерският съвет прие на извънредно заседания промени в Наказателно-процесуалният кодекс, за които се твърди, че гарантират това. Те предвиждат шефът на отдел "Инспекторат" към Върховната касационна прокуратура да разследва главния прокурор и заместниците му.

Проектът за промени в НПК вече е внесен в Народното събрание, въпреки че от предложените текстове се вижда, че на практика управляващите не предлагат работещо решение и са прочели препоръките избирателно.