Издъхна "Бащата на тирамисуто" на 93-годишна възраст в Италия

Адо Кампеол, наричан "бащата" на световноизвестния десерт тирамису, почина през уикенда, съобщи губернаторът на област Венето. Той е бил на 93 години, информира АФП.

Кампеол е собственик на ресторант „Le Beccherie“ в град Тревизо, който през 70-те години на миналия век започва да предлага за първи път сладкиша от напоени с кафе бисквити и маскарпоне.

Според местни медии десертът, който се появява за първи път поради грешка на съпругата на Кампеол и тогавашния му главен готвач, бързо се налага и днес се смята за основен продукт на италианската кухня, обичан от любителите на сладкото по целия свят.

"С Адо Кампеол, който си отиде днес на 93-годишна възраст, Тревизо губи една от своите гастрономически звезди", написа в събота на страницата си във Facebook Луко Зайа, управител на област Венето. "Именно в неговия ресторант, благодарение на интуицията и въображението на съпругата му, се ражда тирамисуто, един от най-прочутите десерти в света."

Класическото тирамису се приготвя, като се подреждат напоени с еспресо бисквити с маскарпоне и се поръсва с какао на прах. /БГНЕС