Германия разреши изграждане на „Северен поток-2“ до края на май

Германската Федерална служба за корабоплаване и хидрография (BSH) издаде разрешение за изграждането на газопровода "Северен поток-2" в германски води до края на май. Това се съобщава в изявление, публикувано от регулатора. 

„Nord Stream 2 AG“ може да започне работа веднага. Както беше отбелязано, става дума за работа по полагане на тръби в изключителната икономическа зона на Германия с обща дължина на участъка около 30 км“, се казва в изявлението.

Новото разрешение се изискваше поради факта, че през декември 2019 г. швейцарската компания „Allseas“ отказа да положи тръби поради възможни санкции от Съединените щати. За нейните кораби разрешение за строеж беше издадено през зимните месеци, но след оттеглянето й „Nord Stream 2 AG“ трябваше да премине към различен тип кораби. Затова се изискваше ново разрешение.

През декември корабът „Фортуна“ построи 2,6 км от газопровода в изключителната икономическа зона на Германия, след което се наложи да поднови разрешителното.

Проектът "Северен поток-2" предвижда изграждането на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Към днешна дата са положени повече от 2 300 км от газопровода (от приблизително 2 460 км, т.е. 94% от общата дължина на газопровода). В допълнение към около 30 км в германски води, остава да се положат още 120 км от газопровода в датски води. /БГНЕС