„Стопанската катастрофа на комунистическа България” – истината за икономическия погром в годините на социализма - вече е в книжарниците

От тази седмица на книжния пазар се появи новото изследване на политолога Антон Тодоров „Стопанската катастрофа на комунистическа България”, което е част от поредицата „Документите с Антон Тодоров”. Чрез уникални документи, събрани и систематизирани от автора е разкрита една дълго прикривана тема - икономическата катастрофа по времето на социализма.

„Поредицата „Документите с Антон Тодоров“ е планирана като многотомна фундаментална публикация на документални сборници. Темите в нея ще следват тези на предаването със същото наименование, което се излъчва по Телевизия Европа от февруари 2018 г. до днес. Основната идея на това издание е да се въведат в научен и публичен оборот особено важни и неизвестни документи, които разкриват истината за периода от 9 септември 1944 г. до наши дни, каквато се съдържа в архивните документи, а не каквато съществува във фантазиите на хората или в пропагандните клишета на посткомунистическите носталгици”, коментира философията на изследването пред Faktor.bg Тодоров. 

Поредицата „Документите с Антон Тодоров“ ще обхваща тематично следните основни направления: „Коя България „загубихме“; „Задкулисието на прехода“; „Икономическите досиета“; „Неразказаната история“; „Разрушените митологеми“; „Шпионски игри“; „Военна тайна“. Под шапката на всяко от тези основни тематични направления ще бъдат публикувани по няколко тома, всеки от които ще съдържа архивни документи по различни теми, разработвани в предаването от 2018 г. насам. В тази поредица за пръв път ще бъдат публикувани документи от различни архиви (Централен държавен архив /ЦДА/, Комисия по досиетата /КРДОПБГДСРСБНА/, Архив на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, регионални архиви, ведомствени архиви, лични архиви и т.н.), които описват съветския шпионаж срещу България преди окупацията й на 8 септември 1944 г., финансирането и ръководенето от Съветите на истинска тайна война срещу отечеството ни и българската нация в периода 1919-1944 г.
„ Читателите ще имат възможност да се запознаят с документи, които дават широка панорама на стопанския, финансовия, социалния, политическия и военен упадък на комунистическа България, на репресивния характер на тоталитарния режим и неговия сателитен по отношение на Съветския съюз характер. Ще публикувам и солиден набор от документи, които доказват ограбването на страната ни след 9 септември 1944 г. от Москва чрез различни механизми и политики в рамките на СИВ и Варшавския договор. Томовете, които касаят времето след 10 ноември 1989 г. ще въведат в научен и публичен оборот множество напълно неизвестни документи, свързани с приватизацията, политическото корупционерство, банковите кризи, политическото задкулисие, непрозрачността на подбора и изграждането на политическите, финансовите и бизнес елитите, влиянието на постсъветска Русия върху процесите в България, както и зависимостите от нея в ключови области на политическата и стопанската сфера, както и сферите на сигурността и външната политика. Основният принцип, от който ще се ръководя при подготовката и публикуването на тези документални томове е описан от Астолф дьо Кюстин в неговата книга „Николаевска Русия“: „Ако фактите, за които разказвам са неверни, нека бъдат опровергани; ако следствията, които извличам от тях са погрешни, нека бъдат отхвърлени – няма нищо по-просто от това; но ако истината господства в моето произведение, трябва да ми оставите удовлетворението да мисля, че съм постигнал своята цел, която е да покажа злото, за да подтикна добронамерените умове да потърсят лек от него.“, добавя Антон Тодоров.

"Документите с Антон Тодоров" от днес вече се продава и в книжарница "Милениум" на ул. "Цар Шишман" № 18.