Изпълнителният директор на Netflix подаде оставка

Съоснователят на Netflix Рийд Хейстингс обяви, че се оттегля от поста главен изпълнителен директор на компанията, оставяйки популярната стрийминг услуга на своя дългогодишен партньор и съосновател Тед Сарандос и бившия шеф Грег Питърс.

Промяната влиза в сила незабавно, кулминирайки десетилетие на планиране на наследяване от страна на борда.

Сарандос и Питърс ще продължат да споделят титлата главен изпълнителен директор.

„Изминалият период беше бойно кръщение, като се има предвид Covid и последните предизвикателства в нашия бизнес“, пише Хейстингс в изявление, обявяващо напускането си. „Въпреки това и двамата се представиха невероятно добре, поради което бордът и аз вярваме, че моментът е подходящ те да ме наследят“, добави Хейстингс.

Netflix съобщи, че е спечелила 7,66 милиона абонати през четвъртото тримесечие, което е доста над прогнозите на Уолстрийт за 4,57 милиона. Глобалната база от абонати достигна 231 милиона абонати в края на декември, благодарение първо на хитовия сериал „Сряда“, а след това и на документалния филм за кралското семейство „Хари и Меган“.

Хейстингс основава Netflix през 1997 г., когато компанията основно продава DVD-та по пощата. През 2007 г. компанията се превърна в стрийминг услуга, която оттогава разтърси Холивуд, карайки конкурентите да инвестират милиарди в собствените си стрийминг услуги. /БГНЕС