Израел ще избягва публичната конфротанция с Джо Байдън относно ядреното споразумение с Иран

Израел няма да поставя засега публично спорните въпроси в отношенията със САЩ по иранската тема. Това съобщи израелска медия, като се позова на източници, присъствали на стратегическа среща при премиера Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус".


Правителството на израелския министър-председател е решило засега да избягва публичната конфротанция с американския президент Джо Байдън относно желанието му да се върне в ядреното споразумение от 2015 г., но този подход може да бъде променен в зависимост от действията на управляващите във Вашингтон, съобщи Армейското радио.
Канцеларията на Нетаняху отказа да коментира.
На 23 март консервативният израелски премиер ще се яви на избори, на които ще се бори за пети мандат. За разлика от минали кампании обаче сега той не залага на външнополитическата карта - което вероятно се дължи на променилата се обстановка след избирането на демократа Байдън за президент, който наследи на поста републиканеца и гласовит съюзник на Нетаняху Доналд Тръмп.
Вчера при израелския премиер се състоя първа среща за Иран с министъра на отбраната Бени Ганц и външния министър Габи Ашкенази (центристките съперници на Нетаняху), която според официални лица е имала за цел да демонстрира единен вътрешноизраелски фронт.
Съгласно споразумението от 2015 г. със световните сили Техеран се съгласи да ограничи възможностите си да обогатява уран - един от начините за сдобиване с атомна бомба - в замяна на отменянето на по-голямата част от действащите санкции. По онова време Нетаняху причини неудобство на тогавашния американски президент Барак Обама (чийто вицепрезидент беше именно Байдън), след като отиде в Конгреса на САЩ и произнесе реч там като част от усилената си активност срещу сключеното споразумение.
През 2018 г. Тръмп излезе от споразумението, след като го определи като едностранчиво в полза на Техеран. През 2019 г. Иран започна да нарушава документа, а в последно време започна да го прави още по-усилено.
В четвъртък правителството на Байдън обяви готовност да преговаря с Техеран за взаимно спазване на споразумението. Според добре осведомен източник Израел е бил уведомен предварително за това.
В петък еврейската държава заяви, че е в тясна връзка с Вашингтон по въпроса и заяви, че връщане към споразумението от 2015 г. "ще подготви почвата за сдобиване на Иран с ядрен арсенал".
Засега Техеран, който отрича да се стреми да се сдобие с ядрено оръжие, се отнася