Израел отказа да сътрудничи на Международния наказателен съд в Хага

Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху

Израел няма да си сътрудничи с Международния наказателен съд (МНС) в Хага и няма да признаеюрисдикция за започване на разследване на ситуацията в Палестина. Това се посочва в изявление, публикувано в четвъртък от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщава англоезичното издание The Jerusalem Post.

„Наскоро министър-председателят обсъди политиката на Израел по отношение на обявяването на разследване от МНС. Беше решено да не си сътрудничи с МНС, но да не оставя решението на съда [за откриване на разследване] без отговор, което показва, че МНС няма юрисдикция [за разследване на ситуацията в Палестина]“, се казва в изявлението.

В текста ще се казва също, че Израел отхвърля обвиненията, че е извършил военни престъпления в Палестина.

Премиерът Бенямин Нетаняху, външният министър Габи Ашкенази и министърът на отбраната Бени Ганц се срещнаха за втори път по въпроса в четвъртък, ден преди крайния срок Израел да отговори на писмото на прокурора от МНС Фату Бенсуда. На срещата присъстваха още министърът по стратегическите въпроси Михаел Битон, министърът на образованието Йоав Галант, министърът на енергетиката и водите Ювал Щайниц, генералният прокурор Авичай Манделблит, директорът на Съвета за национална сигурност Меир Бен Шабат.

Нетаняху каза по време на дискусията, че „докато войниците на Израел се борят с върховен морал срещу терористи, които ежедневно извършват военни престъпления, съдът в Хага реши да предаде Израел. Няма друга дума за това освен лицемерие. Орган, създаден за борба за правата на човека, се превърна във враждебен орган, който защитава тези, които потъпкват човешките права“.