Изследовател от Берн: След прекаран Covid-19 човек 2-3 месеца е с понижено физическо състояние

Положението в България е сериозни, мерките са закъснели и половичати

Изследванията показват изключително добри клинични резултати на ваксината на „Пфайзер“. При нея доброволците са изграждали антитела. Освен това догодина ще има още ваксини. Това заяви завеждащият лаборатория по инфекции към Университета в Берн д-р Аспарух Илиев пред БНТ.

По думите на д-р Илиев, ситуацията в България е много сериозна, много от мерките, които сега се въвеждат, са половинчати и закъснели. През лятото е трябвало да се вземат мерки, за да се избегне това претоварване на системата сега.

Д-р Илиев даде ценни съвети за превенция, както и в случай, че има зарязване с коронавирус:

- Носенето на маски е категорично доказано, че защитават, дистанция, миене на ръце и ограничаване на социалните контакти.

- В началните фази на инфекцията антибиотиците не помагат. Профилактичното използване на антибиотици няма никакъв смисъл, дори е опасно.

- Антикоагулантите и кортикостереоиди нямат място при лека и средна фаза на ковид инфекция.

- При лека форма се използва симптоматична терапия - много течности, пълен покой, тъй като сърцето е един от органите, които са засегнати. И медикаменти за сваляне на температурата. 

"Симтоматиката ще отшуми след 10-14 дни. Много е важно да не пренебрегнем сериозните сигнали за влошаване на състоянието ни: тежък задух, неотделяне на урина, силно спадане на кръвното", каза още лекарят.  

"Този вирус е нов, подобен не сме имали в медицината. Ако грипният вирус засяга само белия дроб, тук говорим за вирус, който засяга всички съдове на тялото, не сме го виждали досега, затова всеки един лекар е изключително предпазлив, когато става дума за възпаление на съдовете в тялото", поясни ученият.

"Вирусът е опасен, говорим за смъртност над 6 до 10 пъти тази на вируса на грип. След преболедуването 2-3 месеца човек е с понижено физическо състояние - нещо, което не познаваме от други вируси", подчерта д-р Илиев.

Защитата на антителата е около 6 месеца, ваксината на "Пфайзер" за пръв път показва, че тези тела имат защитен ефект от повторно разболяване. Няма колективен имунитет, при коронавирусите понятието стаден имунитет е невъзможно. Такъв ще изградим, когато над 70% от населението бъде ваксинирано.

„Ситуацията е много сериозна. В момента се намираме в ситуация, в която мерките са половинчати и закъснели. България има доста слаба здравна система, на фона на другите европейски страни. По тази причина беше принудена да вземе по-строги мерки още през лятото, за да не се претовари системата. С настъпването на пандемията, хората ще бъдат принудени да спазват по-строги мерки“, предупреди той.

По думите му вече имаме един голям скрит контингент от болни и това претоварва системата.