Изследване: Опитите за влияние върху руските граждани в Германия са много по-големи, отколкото се смяташе

Припомня се, че преди 2014 г. структурите на руснаците в Украйна бяха използвани за насърчаване на радикални и антилиберални проруски мрежи

Опитите за влияние върху руските граждани в Германия са много по-големи, отколкото се смяташе до този момент. Това е заключението на изследване на новинарския портал tonsonline.de и политическото издание на ARD „Контраст“, съобщава изданието Focus.
Трябва по-внимателно да се наблюдават структурите и дейностите на руските клубове в Германия, защото те са „ангажирани с мрежата на руската външна политика“, предупреждава Вилфрид Илге, специалист по Източна Европа и сътрудник в Германския съвет за външни отношения.
Ернст Строймайер, федерален управляващ директор на Асоциацията на германската младеж от руски произход също подчерта, че сферата на дейност на руските клубове в страната „не са познати на германската общественост“, пише Агенция"Фокус".
Съществува опасност интеграцията на младите руснаци в Германия да бъде възпрепятствана от културната дейност на клубовете, която не се основава на западни идеи. Това е в разрез с националните интереси на Германия, подчертават от редакцията. 
Припомня се, че преди 2014 г. структурите на руснаците в Украйна бяха използвани за насърчаване на радикални и антилиберални проруски мрежи. В резултат на това те значително повлияха за ескалацията на напрежението в страната.