Изслушаха двамата кандидати за председател на КПКОНПИ, изборът е следващата седмица

Процедурата е такава, каквато повелява законът, заяви Борис Ячев, председател на антикорупционната комисия в парламента

Специализираната парламентарна комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика изслуша двамата кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) - това са настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от "Воля" Симеон Найденов.

И двамата номинирани за поста, които запознаха депутатите със своите визии за развитие на Антикорупционната комисия, описани в концепциите им, планират конкретни мерки, които да повишат доверието в нея и да направят противодействието на корупцията по-ефективно.

В рамките на изслушването днес пръв говори Симеон Найденов, който е и член на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание. Представил е 5-странична концепция, която сам е определил като "скицирани насоки". Амбицията му е да работи за среда без корупция. Залага на превенцията чрез взаимодействие с другите институции и в партньорство с неправителствени организации. 

Повече прозрачност, по-качествени кадри и нови проверки за почтеност, по-добро заплащане - това са част от мерките, чрез които Симеон Найденов ще търси повишаване на ефективността на КПКОНПИ. Сред намеренията му са да се засили антикорупционното образование от ранна детска възраст, както и опростяване на декларациите, които лицата, обект на проверка от Антикорупционната комисия, трябва да подават. Смята, че има шансове да събере депутатска подкрепа. „Щом съм приел кандидатурата - може би да“, казва Симеон Найденов. Твърди, че няма да има проблем да се дистанцира от номиниралата го „Воля“ и има нагласа да довърши изцяло мандата, ако бъде избран.

"Не мога да кажа, Всевишният може би знае. Ако съм жив и здрав, аз ще се постарая да го изкарам и ще мога да го изкарам. Но един мандат не е достатъчен, за да се справи или да намали корупцията в България. Може би и няколко мандата няма да са достатъчни", коментира Найденов.

Сотир Цацаров, който е фаворит в състезанието, е убеден, че без промяна вътре в комисията, промяна на доверието към работата ѝ отвън няма как да се получи. Той се обяви за решителни действия, без които позитивите са невъзможни.

Настоящият главен прокурор възнамерява да намали централизацията в КПКОНПИ и да оптимизира администрацията ѝ. Ще заложи на публичност и ще работи за нови правила за приемането на сигналите. Обещава прецизиране на кръга проверявани лица, равно отношение към медиите. В 25-те страници на своята концепция Сотир Цацаров посочва конкретни организационни мерки за укрепване капацитета на Антикорупционната комисия. 

Настоящият обвинител номер едно отчита постигнатото от предшественика му, но смята, че има още много какво да се направи. Запитан на какво се дължи негативното отношение към Антикорупционната комисия, освен на последиците от скандала „Апатраментгейт“, заради който си отиде Пламен Георгиев, Цацаров обясни, че причините са и вътрешни, но и външни.

Едни и същи лица и кръгове атакуват и Антикорупционната комисия, и прокуратурата. Това каза в отговор на въпрос за ниското доверие към КПКОНПИ Сотир Цацаров.  Без да посочва имена, той каза, че това са „хора с интерес комисията да не работи“. "Всеки, който е със запорирано имущество, няма как да е позитивно настроен към тази комисия", мотивира тезата си Цацаров.

"Интереси на хора, които са свързани с това тази комисия да не работи, тази комисия, общо взето, да не посегне на това, което те имат. За съжаление, или за просто съвпадение, това са същите кръгове, ако мога така да се изразя, които са източник на атаките срещу институцията, която в момента все още ръководех, в продължение на седем години", обясни настоящият главен прокурор.

По време на изслушването кандидатите отговориха на въпроси от депутати, както и от някои неправителствени организации. Други НПО, сред които пет от най-активните организации в сектор „Правосъдие“, обявиха предварително, че няма да депозират въпроси към номинираните за председател на КПКОНПИ, за да не легитимират опорочената според тях парламентарна процедура. 

Един от зададените въпроси беше свързан с политическата еманципация на двамата кандидати, ако бъдат избрани.

Симеон Найденов отговори така: „Аз с удоволствие бих се отърсил от тази тежест да членувам или да симпатизирам на някаква партия. Човек, ако е зависим макар и малко от някаква политическа партия, внася съмнения за правилното решаване на някои въпроси, за правилната борба против корупцията“.

Сотир Цацаров заяви: „Отговорът на въпроса би трябвало да се търси в основните принципи, които законът въвежда по отношение на работата на членовете на комисията и председателя, а именно задължение за политически неутралитет. Затова се подписва и съответна декларация“.

В рамките на изслушването от въпрос, зададен на Сотир Цацаров, стана ясно, че проверката, която беше направена от прокуратурата във връзка с терасата на бившия шеф на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, е приключила и тя не е установила данни за нарушения.

На финала на изслушването депутатите решиха двете кандидатури да бъдат внесени за обсъждане и гласуване в пленарната зала, очаква се това да се случи следващата седмица.

Цацаров има пълната подкрепа на ГЕРБ и "Обединените партньори". ДПС още мислят, но Хамид Хамид вече обяви, че опитът и професионализмът на главния прокурор са богатство за България.

Социалистите не издигнаха кандидат, защото смятат, че не парламентът, а президентът трябва да определя председателя на Антикорупционната комисия. Корнелия Нинова обяви, че няма да подкрепи нито Цацаров, нито Найденов, а колегите й щели да гласуват по съвест.

Председателят на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев, който е и депутат от НФСБ, коментира в аванс за БНР критиките на неправителствения сектор, че процедурата е предизвестена: "Огромна част от сигналите, които получаваме и по които след това нашата комисия работи и съответно натоварваме органи като Комисия за противодействие на корупцията, Специализирана прокуратура, Главна прокуратура, инспекторатите на отделните министерства, се получават по линия на неправителствения сектор. Безспорно не е приятно да има подобен тип отношение към процедурата, но процедурата е такава, каквато повелява законът“.

„Всеки от членовете на парламентарната комисия има своите въпроси към двамата претенденти. Тези въпроси ще бъдат свързани както с концепциите, които са представени, така и най-вероятно с професионалната биография на всеки от двамата кандидати. Има и въпроси извън тези 5 неправителствени организации, които заявиха своята позиция по отношение на процедурата. Има няколко въпроса от „Прозрачност без граници“, които без съмнение ще бъдат припознати и зададени от мои колеги, има въпроси и от отделни лица от Адвокатска колегия, които са зададени също чрез неправителствения сектор. Въпроси извън въпросите на народните представители ще има“, посочи Ячев.

На въпрос дали изслушването днес може да промени резултата, след като повечето партии са декларирали подкрепа за номинацията на Цацаров, Ячев коментира: „възможно е“ и припомни, че в изслушването преди година е имало промени. Според него не е възможно да има окончателно гласуване в пленарна зала до края на тази седмица. (БНР)