Извращение на "Оскарите" - дисквалифицираха българския претендент "Майка"

Формални причини отхвърлиха филма на Зорница Попганчева от надпреварата за най-добър чуждестранен филм

Българският претендент за "Оскар" "Майка" е отхвърлен от Академията за филмови изкуства и науки в САЩ. Това написа във Фейсбук режисьорката Зорница София Попганчева. Новината й е била съобщена по-рано днес от директора на Националния филмов център Петър Тодоров, след като в НФЦ вчера е получено писмо от Акадeмията. В него се казва, че в "Майка" има няколко минути повече английска реч от допустимите 50% за "международен филм" (international feature), в която категория той е изпратен да се състезава.

"Според тези сметки, не сме международен филм, въпреки международния ни екип, едни дефиниции, които се сменят няколко пъти в последните години", възмущава се режисьорката. Тя припомня, че "никъде на сайта на Академията не се обяснява как точно се измерва тази реч, и след като им писахме най-учтиво да ни упътят – субтитри ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни отговориха с "времетраене" и двама души от екипа ми, с по два хронометъра измериха речта във филма с приблизително равен резултат, а именно – единият с 30 секунди, а другият колега с 1:35 повече за "non-English speech" тоест български, суахили и масайско наречие", пише още Зорница. В коментарите под поста авторката на "Майка" получава единодушна подкрепа от родната кино общност, която накратко определя преценката на Академията като "тъпотия".

Зорница София припомня, че присъствието на английска реч в "Майка" е обусловено от автентичната история на героинята - тя отива да работи с изоставени деца в Кения, където "по една случайност никой не говори български". "Филмът не е и американски, доколкото разбирам. Но според Академията не е и международен. Може да е извънземен", иронизира режисьорката.

Кандидатурите за "Оскар" за чуждестранен филм се предават до 3 октомври, така че все още е възможно "Майка" да бъде заместен от друг филм. От НФЦ съобщиха, че вече известната комисия ще се събере на ново заседание и ще преразгледа останалите кандидатури, за да излъчи ново българско предложение.  

Премиерата на филма на Зорница София у нас е на 24 септември във Варна, където ще се състезава на фестивала "Златна роза". Следват участия на фестивалите във Варшава и Котбус. В София пък ще можем да го гледаме на 17 ноември в НДК, на откриването на "Киномания", пише "Сега".