Кабинетът прие - свалят БНТ2 и БНТ3 от мултиплексите

Идеята е да бъдат пестени пари, които така и така не достигат на националната медия

Емил Кошлуков

Емил Кошлуков

С уговорката, че това трябва да е законодателно уредено от депутатите, правителството подкрепя идеята БНТ2 и БНТ3 да бъдат свалени от т.нар. мултиплекси. С други думи – да не се разпространяват вече ефирно. 

Новината е потвърдена от финансовото министерство, както и генералният директор на обществената медия Емил Кошлуков, пише КлубZ. По думите на Кошлуков така биха се спестили около 5-6 милиона лева на бюджета, като сега най-често тези пари не са предвидени в субсидията на обществената телевизия за всяка година. Така задължението се прибавя към дефицита й, който в края на 2019-а достигна близо 70 милиона лева – колкото е и субсидията на медията. Периодично правителството отпуска средства за погасяване на задължения към НУРТС, но това става с отделни постановления на Министерския съвет, т.е. по усмотрение на кабинета.

От думите на Кошлуков се разбра и че има принципно съгласие между БНТ и частните телевизии обществената медия да не излъчва реклама, която и сега е ограничена и като времетраене, и като излъчване в определени часови пояси. Но за сметка на това телевизията ще иска тези около 7 милиона лева приход на година да бъдат калкулирани в бюджета й. 

Ще се настоява и да не й бъде забранено продуктовото позициониране. „Няма да изкараме пари от него, но поне Съветът за електронни медии да не ни глобява“, посочва директорът на обществената телевизия.

Все още обаче няма яснота относно схемата на финансиране на телевизията. Както е известно, работни групи и към Министерство на културата, и към парламента разработват промени в Закона за радиото и телевизията, в т.ч. за промяна на модела на финансиране на медията. Засега от МФ отхвърлят предложенията на левицата субсидията на обществените медии да е промил от Брутния вътрешен продукт.