Кабинетът се отказа да облекчи печалната Наредба за касовите апарати

Правителството се е отказало да облекчи печалната Наредба 18 за касовите апарати, като премахне изискванията към софтуерите за управление на продажбите в търговските обекти. От проекта за промени в закона за ДДС, внесен в Народното събрание, става ясно, че разпоредбите за т.нар. СУПТО остават, пише "Сега".

Още като встъпи в длъжност през юли финансовият министър Кирил Ананиев обеща да премахне сложната регулация, която вече втора година тормози бизнеса. В първоначалния вариант на законовите промени, които финансовото министерство публикува за обществено обсъждане, текстовете, които задължават фирмите да използват само одобрен от НАП софтуер за продажби, бяха отменени. Тогава от министерството обясниха, че се съгласяват с множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса особено в условията на пандемията от COVID-19.

Сега внесените в Народното събрание поправки показват, че изискванията за СУПТО остават в сила.  В мотивите си правителството посочва, че голям брой фирми вече са инвестирали в привеждането на софтуерите си според тези изисквания и вече ги използват в търговските обекти. Затова не трябвало да се обезсмилят разходите на добросъвестните търговци.

Производители и разпространители вече няма да са задължени да декларират пред НАП всеки софтуер за продажби и съответно да получат одобрение. Те може да правят това по желание. В същото време НАП ще поддържа регистър със софтуери за продажби, които отговорят на изискванията на Наредба 18, като търговците може да избират от тях.

За да стимулират ползването на тези софтуери, НАП обещава на фирмите, които ги внедрят, по-бързо възстановяване на данъчния кредит и ускорена амортизация на софтуера и хардуера. 

Освен това в Закона за ДДС специално е разписано, че ако такъв търговец бъде хванат за първи път да не издава касови бележки, той няма да бъде санкциониран със запечатване на търговския обект за срок до 30 дни.

В същото веме, ако търговец, избрал СУПТО от списъка на НАП, но инсталирал друг софтуер, ще бъде санкциониран с глоба от 5000 до 10 000 лв. и обектът му да бъде временно затворен.

Днес законопроектът ще бъде гледан на първо четене от бюджетната комисия. В преходните и заключителните разпоредби са включени промени и в останалите данъчни закони.