Как Брекзит ще засегне бъдещето на българите във Великобритания?

Брекзит засяга до голяма степен бъдещето на Европейския съюз. Това каза евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк. Припомняме, че тази вечер Европейският парламент ще гласува споразумението за оттеглянето на Великобритания от Евросъюза.

На мен ми се иска в този момент да поставим важния въпрос защо се стигна дотук, защото преди 35 години за първи път беше позволено на една държава да избира определени политики, в които да участва в Европейския съюз, а в други да не участва. Беше приложен тежък двоен стандарт по отношение на участието в европейските политики – нещо, което наблюдаваме и в настоящия момент – едни са в Шенген, други не са, за едни има Механизъм за сътрудничество и проверка, за други няма, за едни има един вид храна и козметика, за други има друг вид храна и козметика. Двойният стандарт в политиката е част от дневния ни ред и с това трябва да се борим. Ако Европейският съюз иска да бъде важен външнополитически играч, а в същото време и да бъде близо до своите граждани, неминуемо въпросът с двойния стандарт трябва да бъде изчистен, заяви Кючюк в интервю за Novini.bg.

Ще гласуваме за споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз по една много проста причина – да има подреден Брекзит. Противното означава развод, без той да бъде подреден и бъдещите отошения между Обединеното кралство и Европейския съюз да бъдат в несигурни ръце, добави евродепутатът от ДПС.

По думите му преговорите ще бъдат много тежки. Струва ми се, че е много оптимистично в рамките на 11 месеца да се очаква да бъде постигнато широкообхватно търговско споразумение. По-скоро отиваме на варианта, в който Европейският съюз и Великобритания ще се споразумеят по определени въпроси. Търговията е от интерес и за двете страни, имиграционната политика е много важна тема, политиката по климатичните промени, сигурността и обмяната на информацията са съществени въпроси, участието в програмите на Обединеното кралство е много важен въпрос. И всичко това трябва да се случи в рамките на 11 месеца. Притеснението ни е, че договаряйки тези много важни въпроси, темата за правата на европейските граждани, живеещи на територията на Обединеното кралство и респективно на британските граждани, които живеят на европейска територия, да не бъдат заметени под килима, коментира Илхан Кючюк.

Евродепутатът обясни, че към настоящия момент сънародниците ни във Великобритания нямат нито статут на уседналост, нито предварителен статут. Този въпрос предстои да бъде решаван. Наш интерес е хоризонталната политика да бъде във всички резолюции, каза той.