Как британското разузнаване стана жертва на руска пропаганда

През август на сайта на RT (Руската държавна телевизия) бе излъчен истински трилър от живота на западните разузнавателни служби. Той разказва историята на руснак, треньор по борба, пребиваващ във Великобритания със статут на бежанец, който е бил вербуван от британското разузнаване като информатор, който трябва да донася за участието на европейци в терористичната групировка Ислямска държава. Изпратен като агент в Сирия, там се присъединил към ИД, но бил изоставен от своите ментори. Оцелял по чудо, с фалшив паспорт стига до Нидерландия, където е арестуван и оттам екстрадиран в Русия. 

За да бъде историята по-убедителна RT дори показва фрагмент от аудиозапис на  вербуването на заподозрения в сътрудничество на ИД и терористична дейност, който „находчивият“ треньор направил тайно от британските служби, пише TheInsider.

Правдоподобно ли е британците да принуждават обикновен руснак да стане боец на ИДИЛ или става дума за манипулация на руските СМИ?

Историята изглежда толкова нелогична, че възникват съмнения: дали не става дума за изцяло измислен сюжет от пропагандисти на Руската държавна телевиция, с цел да бъдат представени британските специални служби като реални съучастници на терористите в Сирия, в лицето на Ислямска държава. 

Според разказа на вербувания руснак, появата на човек на британското разузнаване с оферта да стане информатор е била голяма изненада за него, затова и веднага отказал. Но скаутът бил достатъчно настоятелен, за да го убеди да замине за Сирия, където да се присъедини към бойното подразделение на Ислямска държава (ИД) и да информира британското разузнаване за всички европейци, които воюват на страната на ИД. От филма обаче така и не стават ясни причините въпросният треньор по борба да  приеме офертата да стане агент под прикритие, който да донася за ИД. Съмнително изглежда и компроматното видео, направено от вербувания руснак.

Съшит с бели конци изглежда и фактът, че британските тайни служби поддържат връзка с вербувания треньор по борба единствено чрез месинджъра, по който той изпраща събираната от него информация и снимки за бойците на ИД, техни послания и терористичната им  дейност. 

Още по-подозрително е кога и при какви обстоятелства треньорът агент е изгубил  връзка със своите ментори във Великобритания и защо се наложило да участва в терористични акции на самата ИД. От разказа му се подразбира, че той не се е опитал нито веднъж да осъществи отново връзка с тях, а прибягва до неразумни действия. Успява с фалшив паспорт да се върне в Европа, но дори когато е вече в Нидерландия, не търси помощ или съдействие от британското разузнаване поне  да възстанови своя изгубен паспорт, а вместо това съзнателно или не позволява да бъде депортиран в Русия. 

Но най-изненадващо е, че в Русия той не е обвинен за участие във военни действия на страната на ИД в Сирия, а във финансиране на тероризъм. А това не означава нищо друго, освен косвено обвинение към британските тайни служби за съучастие в терористичната дейност на една от най-опасните групировки в света, каквато е военното крило на Ислямска държава.