Как да дезинфекцираме кухнята, без да насищаме въздуха с химикали

Освен организация и разтребване на кухнята, в тези дни на епидемиологична криза трябва много често да почистваме дома си и от микроби, вируси, бактерии.

Кои места задължително се нуждаят от дезинфекциране?

Независимо колко чисто пазите у дома, дали пускате прахосмукачка през ден или бършете прах сутрин и вечер, бактериите и вирусите винаги успяват да си намерят тайници. Обикновено това са места, които пипаме най-често и не винаги с чисти ръце – дръжките на вратите, дистанционните на уредите, клавиатурата и мишката на компютъра, плотовете в кухнята.

От дезинфекциране се нуждаят и най-мръсните места и предмети у дома. Според последни проучвания това са щорите на прозорците, кошът за боклук, гъбата в кухнята. Банята пък е помещението, благодарение на което се пренасят най-много микроби, затова за нея отделете повече време. Със същото внимание подходете и към кухнята, където често има отпадъци от храна, и спалнята, защото меките чаршафи изглеждат изключително привлекателно за микроскопичните вредители.

Подходящи средства

Макар по магазините да е пълно с всякакви видове почистващи препарати, хубаво е част от дезинфекцирането на дома да става със средства от природата, за да не се насища въздуха с химикали. Ето и някои подходящи почистващи средства, които може да използвате за мисия „да дезинфекцираме дома“:

Кислородна вода

В състава си кислородната вода съдържа допълнително прикрепена молекула кислород. Когато е изложена на светло или топло, настъпва химична реакция и се отделя допълнително кислород в чист вид, благодарение на който кислородната вода убива микробите. Тъй като човешкият организъм също има способността да отделя водороден прекис, за да се предпазва от бактерии, кислородната вода се смята за ефективен, природен и безвреден дезинфектант.

Не е опасна нито за хора, нито за домашните любимци или околната среда, но за да не я бъркате с питейната вода, по-добре я сложете в бутилка с червен или черен цвят. С кислородна вода може да дезинфекцирате кухненските плотове, хладилника, плочките в банята.

Етерични масла

Етеричните масла също са изпитано средство за дезинфекциране на дома. Освен това имат силен приятен аромат, който помага и за ароматизирането на стаите. Най-ефикасно е маслото от чаено дърво, което има противогъбично и антивирусно действие.

С няколко капки от магическото масло върху памучен плат дезинфекцирате предметите, до които най-често се докосвате (като дистанционното на телевизора). От 8 капки масло от чаено дърво в комбинация с 2ч.ч. вода може да си приготвите дезинфекциращ спрей, с който не само пречиствате въздуха вкъщи, но и го освежавате.

Комбинирайки 1-2ч.л. евкалиптово масло с 2ч.ч. вода, може да си направите дезинфекциращ спрей, с който да пръскате матраците, преди да сложите чистите чаршафи. Дезинфекциращ спрей може да си приготвите и от етерични масла, бял оцет и вода и с него да обработите парапети, дръжки и плочки. Със силата на дезинфектанти се ползват още масло от лавандула, от кедрово дърво и от лимон.

Белина

Белината е може би най-използваният метод за дезинфекциране у дома. Недостатъкът й е, че има силен, натрапчив аромат. Идеална е за почистване на банята, особено за тоалетната и ваната. След употреба обаче трябва да проветрите помещението за час-два, за да се прочисти въздуха.

Оцет

Оцетът е сред най-старите дезинфектанти за дома. Заради аромата му днес домакините избягват използването му, но понякога „отчаяните времена изискват отчаяни мерки“. С оцет убивате микроби, бактерии, плесен и мухъл. Подходящ е най-вече за кухнята и банята. Приготвя се препарат от няколко капки оцет, около 250 мл вода и сока на половин лимон, за да неутрализирате миризмата.

Гореща вода

Естествен дезинфектант, който попарва всякакви микроскопични вредители у дома. Подходящо средство за дезинфекциране на текстил, особено след боледуване.

Още полезни съвети:

- Не подценявайте силата на слънчевите лъчи. Използвайте ги като дезинфекциране на одеяла, килими, спално бельо.
- Проветрявайте често – чистият въздух убива микробите.
- След използване накисвайте кухненската гъба в антибактериален разтвор.
- По време на дезинфекцирането на дома дръжте всички препарати на едно място, за да ви е по-удобно.

https://zadoma.rozali.com/