Как да изберем правилния зехтин, който прави чудеса с организма ни

Правилният зехтин ще спомогне за укрепването на имунната система и можете да го изберете по аромата, каза пред РИА Новости директорът на асоциацията на италианските производители на маслини „Унапрол“ и основателят на школата за дегустация на зехтин Никола Ди Ноя.

По повод Деня на маслиновите дървета, който ЮНЕСКО одобри миналата година за 26 ноември, експертът говори за ролята на зехтина за повишаване на имунитета и борба със заболявания, включително коронавирусна инфекция.

"Качественият зехтин е богат на антиоксиданти - полифеноли, които спомагат за укрепването на защитната система на организма. Не съм лекар, но съм сигурен, че всички научни изследвания в света казват, че студено пресованият зехин подобрява имунитета. Но не всички видове зехтин имат достатъчно количество полифеноли, които са от решаващо значение за здравето. Зехтинът, богат на тях, може да бъде открит по вкус и мирис “, каза Ди Ноя.

Той създава школа за дегустация на зехтин, която приготвя един вид „сомелиери“ за този основен компонент в средиземноморската кухня.

"В нашето училище обучаваме не само потребители, но и професионалисти, които след това могат да работят за производители. Полифенолното масло има аромат на растителна основа: има мирис на окосена трева, бадеми или домати и има малко горчив и пикантен вкус." отбеляза експертът.

Според него за проба е достатъчно да се вземат 10 милилитра зехтин, което трябва да се налее в малка чаша, която прилича на чаша за кафе.

В същото време, подчерта Ди Ноя, ще бъде грешка да се избере зехтин по цвят: „Добрият продукт може да бъде както зелен, така и жълт“. По-важно е бутилката да е от тъмно стъкло - „маслото се страхува от светлина“, каза той.

"Основните врагове на зехтина са топлината, кислородът и светлината. Те намаляват нивата на антиоксиданти и по този начин и ползите за организма", казва Ди Ноя.

Според него за конкретна храна трябва да се подбират различни видове зехтин. "Горчивият например се комбинира с месо - неговата сладост компенсира горчивината на зехтина. По-леките сортове са подходящи за салата. Зеленчуци и риба се сервират най-добре с растително масло “, каза шефът на асоциацията „Унапрол“.

***

Зехтинът е много полезен за здравето. Той е богат на макронутриенти, мастни киселини, витамини. Смята се за най-доброто средство в борбата със сърдечносъдовите заболявания.

Зехтинът помага не само на сърцето и кръвоносните съдове. Оказва се, че малко количество чист зехтин на ден, погълнат на гладно, прави чудеса с организма. Вижте какви!

1. Прочиства дебелото черво.
Зехтинът предпазва дебелото черво от рак. Една супена лъжичка на гладно премахва токсините и регулира запека.

2. За красиви кожа, коса, нокти и здрави кости.
Зехтинът има множество ползи за кожата, косата, ноктите и костите. Ако пиете по една супена лъжица на гладно на ден ще забележите как косата става мека, лъскава, здрава и хидратирана. Растежът ѝ ще се ускори. Ноктите ще станат по-розови и здрави.  

3. Детоксикира черния дроб.
За да прочистите черния дроб от токсини смесете 2 супени лъжички зехтин със сока от половин лимон. Разбъркайте сместа в чаша и я изпийте на гладно. Правете това всяка сутрин.

4. За отслабване.
Зехтинът съдържа много полезни мастни киселини, които регулират метаболизма и допринасят за дълготрайната ситост.

5. За повишаване на имунитета.
Мастните киселини в зехтина помагат и за подобряване имунните защити на организма. Те играят важна роля в регулацията на имунните реакции. Мастните киселини са и важна част от лечението и контролирането на автоимунните заболявания.

6. За здраво сърце.
По една лъжичка зехтин на гладно всеки ден помага за контролирането на лошия холестерол. Натрупванията от него запушват съдовете, правят стените им нееластични и затрудняват кръвообращението, а заедно с него и работата на сърцето.

7. Потиска възпалението.
Проучване показва, че 3-4 лъжички зехтин на гладно на ден помагат за потискането на възпалението при автоимунни и ревматологични заболявания.

8. Контролира нивата на кръвната захар.
Зехтинът има свойството да намалява не само холестерола, но и нивата на глюкозата в кръвта. Това означава, че той е едновременно полезен както за панкреаса, така и за кръвоносните съдове.

9. Предпазва мозъка от увреждания.
Зехтинът предотвратява развитие на дегенеративни заболявания на мозъка, подобрява паметта и концентрацията. Тези свойства той дължи отново на мастните киселини и антиоксиданти в състава си, които се борят със свободните радикали. В допълнение помага и в борбата с депресията.


Източник: БГНЕС/az-jenata.bg