Как да разпознаем „Делта“ варианта и какви са симптомите му?

Около 1 на 1000 души може да се разболели от същия или друг вариант, ако вече е изкарал коронавируса

Водещите симптоми при "Делта" варианта на коронавирус са хремата и кашлицата. Д-р Георги Миндов, която вече има няколко пациенти със съмнение, че са заразени с този щам коментира темата в студиото на Би Ти Ви.

"Това, което аз наблюдавам в моята практика, са семейните огнища вкъщи, тоест няколко човека в близък контакт в колективи или в дома се заразяват", казва д-р Миндов.

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести около 70% от секвенираните проби със специален уред, са на "Алфа" варианта, а близо 30 - на "Делта".

По думите на доц. д-р Любомира Николаева-Гломб процентът тепърва ще расте. "Мисля, че до около месец може би ще стане доминиращ", каза завеждащата отдел ''Вирусология'' в НЦЗПБ.

Водещите симптоми при "Делта" варианта са хремата и кашлицата.

Клиницистите споделят, че сега загубата на обоняние е доста по-рядко срещан симптом, отколкото хремата.

В страните, където имат повече от 50-60-70% ваксинирано население заболеваемостта се измества към по-младите, защото те не бяха до скоро в приоритетните групи за ваксиниране", казва още доц. Гломб.

По думите й само около един на хиляда души може да се разболее от същия или друг вариант, ако вече е изкарал коронавирус.