Как Държавна сигурност описва българското общество преди 31 години (януари 1989 г.)

Капитан и технически ръководител мамят с товари на АЕЦ „Белене”, фериботът по линията със СССР отчита малък износ за съюза и пълни кораби оттам, работници от Добричко (тогава Толбухинско) няма да вземат премиални въпреки преизпълнението на плана, широки коментари предизвикват арестите на членове на Дружеството за защита правата на човека (с председател Илия Минев), извършени в Пловдив, разпръскване на листовки от политическата емигрантска организация БОД, призоваваща за антикомунистическа дейност...

Това са само част от нюансите в българското общество преди 31 години – през януари 1989 г., последната година на тоталитарния комунистически режим след 45 години управление.

Свидетелствата са запазени в сводки на Държавна сигурност, която е следяла обществените настроения и какво се коментира и говори в обществото.

Сайтът desebg.com публикува онлайн една от тези сводки – строго секретна информация относно: Оперативната обстановка във Варненска област от 16 до 23 януари 1989 г. на Областно управление на МВР-ДС Варна.
В нея са описани процеси, събития и обществени коментари, систематизирани в следните направления: негативни явления в икономиката, настроения сред трудовите колективи и коментари по актуални политически събития.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.

(Вижте прикачения снимков материал)