Как ДС е „приобщила” политическите затворници към „народната власт”

Това сочи документ, публикуван в сборника "ДС - политическа полиция" на Комисията по досиетата

В края на 50-те години в затворите е извършвана целенасочена партийно-политическа и агентурно-оперативна дейност от репресивния апарат на БКП с цел разработването и приобщаването към „народната власт” на политически затворници. Така само за 8 години (1953-1961) са били „приобщени” към режима и освободени 3400 затворници, от които 1800 души, определени като бивши опозиционери.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, публикуван от desebg.com, публикуван в сборник "ДС - политическа полиция" на Комисията по досиетата от 2011 година. Той представлява строго секретна докладна записка относно: Състоянието на работата сред затворниците-контрареволюционери. Документът е подписан от началника на Трето секретно политическо управление за борба с контрареволюцията ген. Георги Кръстев.

От освободените политически затворници ДС е вербувала преди освобождаването им 410 агенти, използвани за наблюдение на „вражески елементи”. Очевидно това е бил един от способите определени затворници да напуснат затвора.

„Друга част от освободените, които излязоха на открити ОФ позиции, бяха използвани за засилване на разложението сред бившата земеделска опозиция и други вражески елементи”, се посочва в докладната.

Към 1961 г. в затворите в страната комунистическият режим е държал 1277 затворници за контрареволюционна дейност, от които 250 са определени като „бивши опозиционери”.

„Всички лидери на бившата опозиция и някои други авторитети, които са изтърпявали наказания в затвора, се приобщиха към народната власт”, е посочено в документа. Предложено е на някои от освободените политически опозиционери да се предложи подходяща работа.

dc_politzatvornici_1.jpg

dc_politzatvornici_2.jpg

dc_politzatvornici_3.jpg