Как фирми от Швейцария, Италия и Германия помагат на рф да произвежда оръжие, заобикаляйки санкциите

Informnapalm.org

Вместо предговор

Запознайте се с Берен Алинави. Тя има собствен бизнес в испанската Барселона – шие вечерни и сватбени рокли и създава бижута с камъни Сваровски. А на снимката в сватбена рокля е Инна Солошенко от гр. Лебедин, Сумска област, която през 2019 година се оженила за Михайло. През 2020 година им се родил син Ефрем. Неотдавна животът на семейство Солошенко беше внезапно прекъснат – на 12 март 2022 година руски танк разстреля в упор автомобила, в който те пътуват. Русия уби и тримата – младите майка и баща, и тяхното двегодишно момченце.

Това можеше и да не се случи, особено ако някои чуждестранни компании не бяха помагали на руската федерация да произвежда оръжия, заобикаляйки санкциите, наложени още през 2014 г. Една от тези компании, работеща и досега за руския военно-промишлен комплекс, се оглавява от съпруга на гореспоменатата Берен – Роджър Алинави. Въпреки санкциите, управляваната от него швейцарска компания CODERE продължава да доставя оборудване на поставения под санкции руски завод „Електромашина“, който произвежда компоненти за руските танкове. За съжаление тази компания не е единствена. Десетки швейцарски, италиански и немски фирми сключват сделки с руските отбранителни предприятия чрез посреднически фирми, и заобикалят санкциите. И всичко това, за да се печелят милиарди долари, докато невинните украинци загиват от руски ракети и танкове.

Кой и на кого доставя оборудване

Заводът “Електромашина”, с който си сътрудничи Алинави, се намира в руския град Челябинск и е част от корпорацията „Уралвагонзавод“, която от своя страна е „дъщерна“ на гигантската руска държавна корпорация „Ростех“, занимаваща се с гражданска и военна промишленост. В момента „Уралвагонзавод“ е единственият производител на танкове в руската федерация. А “Електромашина” произвежда компоненти за тези танкове. През 2014 г., след началото на войната на рф срещу Украйна, „Уралвагонзавод“ попада под санкциите на ЕС, заедно с много други компании. Чуждестранните фирми би трябвало да се оттеглят от общите проекти и да прекратят всякакви отношения с такива предприятия. Но много чуждестранни компании не са го направили и досега.

Затова през 2016 година “Електромашина” купува ново оборудване – линия за термообработка, произведена от швейцарскат компания CODERE SA. Линията е придобита за 155,5 млн рубли чрез посредник – фирмата „Галика-ЦТС“. На пръв поглед може да изглежда, че швейцарската фирма може и да не е наясно на кого доставя това оборудване. В крайна сметка нали договорът не е сключен с руското отбранително предприятие, а с друга фирма. Но това не е така – швейцарската CODERE е знаела всичко. Те обявяват сътрудничеството си с „Електромашина“ още през 2013 г., и дори провеждат съвместна конференция с представители на Държавната дума на руската федерация, Министерството на промишлеността и търговията, комплекса за отбранителна индустрия „Оборонпром“, посолството и бизнес общността на Швейцария.

Освен CODERE, с руската отбранителна индустрия си сътрудничат и много други фирми. Една от тях е швейцарската GF Machining Solutions. През 2018 г. „Конструкторското бюро за приборостроене“ в Тула получава от швейцарската компания GF Machining Solutions оборудване на стойност над 722 милиона рубли. В частност руската компания закупува 23 фрези MIKRON HPM 600HD, 12 фрези MIKRON HEM 500U, 1 струг за пробиване AgieCharmilles FORM 20 и фреза MIKRON HRM 1150U.

Тази руска компания се занимава с конструиране на оръжия. В частност, бюрото е проeктирало зенитния ракетно-артилерийски комплекс (ЗРАК) „Панцир“, който русия използва във войната срещу Украйна. Бюрото разработва и системи високоточни оръжия от клас „земя-земя“, „земя-въздух“ и „въздух-земя“, и проектира гранатомети, снайперски пушки, автомати, картечни пистолети, пистолети и револвери. А през 2017 г. „Ижевският механичен завод“ в Удмуртия получи от швейцарската GF Machining Solutions машина за рязане на тел AgieCharmilles CUT 20 P за 169 648 евро.

Това оборудване също е помогнало за укрепване на руската настъпателна армия, тъй като заводът „Ижмех“ произвежда 86% от всички стрелкови оръжия в руската федерация – в частност пистолетите „Макаров“ и „Яригин“. Впрочем, точно такова оръжие е открито в село Димер, Вишгородски район на Киевска област, след изтеглянето на руските войски. Жителите на селото са прекарали 35 дни под руска окупация – безследно изчезнали местни жители, изтезавани от руските военни, хората и до сега търсят своите близки в горите.

Също през 2018 г., най-големият производител на самолетни двигатели в руската федерация, АД „ОДК-УМПО“ (Уфа, Башкортостан) получава универсална шлифовъчна машина WALTER HELITRONIC MINI POWER за над 81 милиона рубли от немския Walter. Между другото, през 2018 г. „ОДК-УМПО“ започва разработването на двигател за изтребителя СУ-57. А през май 2022 г. руските пропагандисти се хвалиха, че били се провеждали изпитания на изтребители пето поколение Су-57 във войната срешу Украйна. С Русия си сътрудничи и швейцарският производител Fritz Studer AG. През 2018 г. компанията е доставила на най-голямото предприятие за самолетни и космически двигатело на рф АД ПАО „Кузнецов“ в Самара две универсални шлайфмашини „Studer S21 cnc“. Цената е над 316 милиона рубли.

„Кузнецов“ произвежда за Министерство на отбраната на руската федерация двигатели за стратегическите бомбардировачи Ту-160 „Бял лебед“, за основно модернизираните Ту-160М, Ту-95МС и за самолетите с голям обсег на действие Ту-22М3. Сега руснаците активно използват всички тези самолети във войната в Украйна.

А през 2019 г. швейцарският производител изпълнява поръчка за единственото руско предприятие, което произвежда ракети за зенитните системи С-300 и С-400 – АД „ММЗ Авангард“ (Москва). Именно такива оръжия – зенитно-ракетните дивизиони С-400 и С-300 – бяха използвани от руските войски в Харкивско направление през април 2022 г.

Руски клиент е получил от швейцарците прецизна цилиндрична шлайфмашина с ЦПУ, с функция за обработка на външни и вътрешни резби S30 на стойност над 382 хил. евро.

През същата 2019 г. в АД „НПП Калужски приборостроителен завод „Тайфун“ е получен струг TNA 400 на стойност 260 000 евро от немския производител Index Traub . Предприятието произвежда радиолокационни станции за надводни кораби на ВМФ на русия и брегови ракетни комплекси. „Тайфун“ произвежда брегови ракетни комплекси „Бал“, оборудвани с противокорабни крилати ракети. Използват ги за обстрели на Украйна от Крим.

Руското АД „Чепецки механичен завод“ (Глазов, Удмуртия) през същата година е получил от немския производител Blohm Jung GmbH машини за шлифоване на профили с ЦПУ Planomat HP 412 за над 41 милиона рубли.

Чепецкият механичен завод е част от структурата на Росатом, чиито служители участваха в завземането на окупираната Запорижка атомна електроцентрала. Предприятието заема и една от ключовите позиции в технологичния цикъл за производство на ядрено гориво на базата на природен уран.

През същата 2019 година италианският производител Hexagon Metrology S.p.A. продава на руското АД „Ижевски електромеханичен завод „КУПОЛ“ координатно измервателна машина Micra Hexagon Metrology на стойност над 171 хиляди евро. Клиентът на италианците е едно от най-големите предприятия на военно-промишления комплекс на русия, част от концерна за противовъздушна отбрана „Алмаз-Антей“. Заводът „КУПОЛ“ доставя на руското Министерство на отбраната зенитно ракетни комплекси „Тор“, които руснаците активно използват във войната срещу Украйна .

А швейцарският производител Sylvac SA през 2018 г. продава на руснаците оптична система за безконтактно измерване на цилиндрични детайли от модела Scan 52 на стойност почти 3 милиона рубли. Клиентът е АД Новосибирски завод за боеприпаси, който произвежда патрони за стрелково оръжие, по-специално калибър 7,62×51.

С този калибър са снайперските пушки „Точност“, с които през 2017 година беше въоръжена Росгвардията. По данни на Ройтерс в Буча е действало специалното подразделение на Росгвардията „Витяз“. Тоест швейцарската компания също е внесла своя принос за трагедията.


Как компаниите заобикалят санкциите

Повечето от гореспоменатите руски предприятия са под санкции. В санкционните списъци са включени корпорацията „Уралвагонзавод“ (част от която е „Електромашина“), АД „Конструкторско бюро за приборостроене“, Ижевският механичен завод (част от концерна „Калашников“), АД „Ижевски електромеханичен завод „КУПОЛ“, “ Уфинско моторостроително производствено обединение („ОДК-УМПО“, част от АД „Обединена двигателостроителна корпорация“), АД „ММЗ Авангард“.

Въпреки това италиански, швейцарски и германски компании продължават да си сътрудничат с руската „отбранителна“ индустрия. Правят това, разбира се, не директно, а чрез фирма „тампон“ – швейцарската компания Galika AG. Директор на компанията е гражданинът на Швейцария Лино Дерунгс. От началото на 90-те години той прави бизнес в русия.

Швейцария май се присъедини към санкциите, наложени от САЩ и ЕС срещу предприятията от ВПК на руската федерация заради окупирането на Крим?

„Но ние не искаме да ни възприемат като страна, която взема страна. Затова обикновено въвеждаме мониторинг, за да се уверим, че русия или руските компании не използват Швейцария за заобикаляне на санкциите на ЕС и, обратно, европейски компании или други субекти не използват Швейцария за заобикаляне“, – обясни през 2018 година Ив Росие, тогавашният посланик на Швейцария в рф.

През тази година, заедно с представители на Galika AG, той рекламира сътрудничество в Пермски край на рф.

Galika AG продава оборудване в руската федерация чрез редица филиали. Един от тях е „Галика ЦТС“. До 2020 г. директор на последната е Евгений Георгиевич Полканов. През 2014-15 г. той е заместник директор на холдинга „Станкопром“, който е част от Ростех. Така става ясно защо швейцарската компания си сътрудничи с руската „отбранителна“ индустрия.

Според тръжните данни, само през 2016-2021 г., размерът на договорите, сключени от „Галика ЦТС“ с руски клиенти, възлиза на 1,4 милиарда рубли. На практика те може да са много повече, тъй като след санкциите, наложени през 2014-2015 г., повечето поръчки за отбранителни предприятия на Ростех са скрити. Може, разбира се, да се предположи, че европейските производители на оборудване не са знаели на кого доставят продукцията си. Но не, знаели са.

Например, швейцарският производител GF Machining Solutions през юни 2014 г. става член на Руско-швейцарския център за компетентност в областта на технологиите за микрообработка. Германската Walter Maschinenbau, доставила стругове на стойност 2,37 млн ​​евро на предприятието ОДК-УМПО за производство на двигатели за изтребители СУ-57, също на практика е знаела за крайния получател на продукцията си. За това има няколко доказателства.

Първо, такова скъпо оборудване трябва да бъде инсталирано, пуснато в експлоатация и поддържано от производителя. Без това такова оборудване е просто купчина желязо.
Второ, съдейки по съобщение във Facebook, през ноември 2020 г. московският мениджър по поддръжката на Galika AG Иван Семенски е летял от летище Шереметиево (Москва) до Уфа (Башкортостан). Там се намира „ОДК-УМПО“, което е поръчало скъпоструващите металообработващи машини. Публикацията на Семенски за това пътуване е харесана от Марек Белзак от Полша, който е директор по продажбите на Walter Maschinenbau за Русия, Беларус и Украйна
Съгласие за доставката на оборудването е дала и германската Fritz Studer AG. През 2015 г. държавното предприятие Росаккредитация е проверила фирмата, която сертифицира оборудването, внасяно в руската федерация. Тогава се изяснява, че германската компания е упълномощила Galika AG да продава нейните машини в тази страна. Тоест една фирма в Швейцария произвежда стругове, а друга, която не произвежда нищо, а само препродава, е представител на производителя в руската федерация.

А германската Index Traub не само доставя оборудване на руснаците, но през 2016 г. отваря офис в руския град Толиати, Самарска област. Компанията обяснява решението си с „политическата ситуация“.

„Настоящата политическа ситуация изисква от нас да локализираме производството си в русия, за да можем да участваме в търговете на държавните предприятия наравно с останалите участници на пазара“, заявяват от компанията.

Германската Blohm Jung GmbH изрично посочва на своя уебсайт, че е част от UNITED GRINDING Group със собствени дъщерни дружества за международни пазари в Индия, Китай, русия и САЩ.

Всички тези компании помагат на русия да произвежда оръжия, използвани във войната срещу Украйна. И те знаят за това, но не напускат руския пазар.



Скандали с участието на Galika AG

В Швейцария отдавна е известно, че Galika AG е тясно свързана с русия. През 2019 г. журналистите научиха, че компанията е доставяла оборудване за производство на автомати Калашников във Венецуела. Но швейцарските чиновници си затварят очите за този факт.

„През 2012 г. Galika AG от Volketswil ZH е доставила машини за производство на автомати AK-103 на стойност няколко милиона франка. Заводът в град Маракай трябва да започне работа до края на 2019 г., и ще произвежда 25 000 автомата Калашников годишно.

Забраната за износ не се отнася за техниката, произвеждана от Galika AG. Те не попадат в категорията военни материали и не се считат за т. нар. стоки с двойна употреба. Говорим за машини, които могат да се използват за военни цели“, пишат в медиите.

А миналата година Galika AG подаде молба до правителствената организация SEKO за получаване на две разрешения за износ в Русия: за фреза и струг швейцарско производство. В искането се твърди, че ще бъдат използвани за производство на части за медицински изделия.

Швейцарската разузнавателна служба обаче подозира, че документите са фалшиви, а устройствата са предназначени за военния сектор – в производството на сензори за бомбардировачите стелт СУ-57. Засега руснаците имат проблеми с производството на части за новите реактивни изтребители.

След отказа компанията прави нов опит да достави същите машини в Русия. Този път тя посочва, че са за фирма за играчки, за производството на балони от фолио. Отново получават отказ.

През март 2022 г., тоест след началото на пълномащабната инвазия в Украйна, Handelszeitung съобщи, че Galika AG отново се опитва да достави оборудване в Русия.



Какво се случва след 24 февруари 2022 година?

Федералната данъчна служба на руската федерация е преброила най-малко 8 компании, свързани с швейцарската Galika AG в русия.

Един от тях, „Галика-мет“, е регистрирана в град Електростал близо до Москва. По данни от списъка с обществените поръчки до 1 май 2022 г. компанията трябва да достави, монтира и пусне в експлоатация комплекс от технологично оборудване на швейцарската GF Machining Solutions.

Стойността на договора е 407 милиона руски рубли. Поръчката е направена от Обединена корпорация за производство на двигатели „Кузнецов“, влизаща в състава на „Ростех“.

На сайта на GF Machining Solutions се съобщава, че в русия швейцарската фирма е представлявана от Galika AG. Тоест, швейцарската компания GF Machining Solutions, чрез своя представител „Галика“, е продала и монтирала оборудване в отбранително предприятие на страната-агресор през май 2022 г.

По-рано, през май 2020 г., „Галика-мет“ вече е доставяла координатна измервателна машина на +Кузнецов“. И през октомври същата година отбранителното предприятие произведе първата партида нови двигатели за модернизираните стратегически бомбардировачи Ту-160М, които Русия сега активно използва срещу украинците.



Бизнес върху кръвта на украинците

След началото на войната на русия срещу Украйна и окупирането на Крим, на 31 юли 2014 г. Европейският съюз наложи ембарго върху вноса и износа на оръжие за русия, както и забрана за износ на стоки с двойна употреба и технологии с военно приложение за русия или за крайни потребители от руския военнопромишлен комплекс. ЕС въведе и забрана за износ на стоки и технологии, които могат да се използват както за военни, така и за граждански цели. Освен това ЕС задължи износителите да получават предварително разрешение от компетентните органи на държавите-членки за износ на определени видове енергийно оборудване и технологии за русия.

Тоест дейността на всички гореспоменати швейцарски, италиански и немски компании не е нищо повече от заобикаляне на санкциите на ЕС. За печалба в замяна на живота на украинците. Животът на семейство Солошенко, разстреляно от руски танк, разбира се, не може да бъде върнат, но на руския военно промишлен комплекс може да бъде блокиран достъпа до западно оборудване. Затова съответните органи на ЕС трябва да обърнат внимание на работата на тези компании, да въведат нови санкции срещу тях и да премахнат пропуските в санкционното законодателство. 

Б. на ред. - Съкращението на "Руска федерация" е с малка буква в оригиналния текст, вероятно за да се изрази отношение към агресорите