Как реагира Франция, след като Борис Джонсън сложи крак на масата пред Макрон?

Снимката как Борис Джонсън си е поставил крака на маса в Елисейския дворец в Париж на разговорите с френския президент Еманюел Макрон предизвика критични коментари в социалните медии. Но потребителите от двете страни на Ламанша, които видяха обида в действията на британския премиер, може би са прибързали със заключенията, посочва Би Би Си.

Видеозапис показа, че сякаш Джонсън е реагирал така на шега на своя домакин.

Макрон изглежда намекнал, че масата може да бъде използвана и като табуретка за крака, преди британският премиер да вдигне десния си крак.

Един британски потребител обвини Джонсън в лоши маниери, като написа: „Представете си възмущението на британските таблоиди, ако чужд премиер направи това в Бъкингамския дворец!“.

„Наистина в Итън не преподават добри маниери“, написа друг, визирайки престижния колеж, в който са учили 19 премиери на Великобритания, включително Борис Джонсън.

Във Франция един от коментарите бе: „Британска класа в стил БоДжо“, а друг: „Чудя се какво мисли кралицата за това.“

Бившият говорител на експремиера Тони Блейр Алистър Кембъл не видя забавната страна на случилото се.

„Смущаващо е, че на новоизбрания премиер на Великобритания му отне толкова дълго време да отиде да се види с германския канцлер и френския президент и след това да си сложи крака на президентската маса“, заяви той пред агенция Прес асосиейшън. „Може да звучи тривиално, но това показва арогантност и неуважение“, добави той.

Но политическият наблюдател на „Скай нюз“ Том Рейнър предложи различен поглед към инцидента, като каза, че той е бил част от размяна на добродушен хумор.

Френските медии също не подминаха станалото.

„Не. Борис Джонсън не обиди Франция, като си сложи крака на масата пред Еманюел Макрон“, гласи заглавие във в. „Паризиен“, който след това описва веселяшката размяна на реплики между двамата. „Интернет бързо реагира – и понякога реагира прибързано“.

Сайтовете на седмичника „Нувел обсерватьор“ и на радио Франс енфо също видяха забавната страна на случката.

По време на срещата френският президент предупреди, че до 31 октомври няма достатъчно време за цялостното предоговаряне на сделката за Брекзит. А по-късно Елисейският дворец отбеляза, че разговорите са били конструктивни и пълноценни.