Как любимите мотористи на Путин проникнаха в НАТО

Организацията на руските рокери е като ракова клетка – метастазите й убиват Европа

Рзмножават се в Европа като ракови клетки

Рзмножават се в Европа като ракови клетки

Мичъл Оринстейн и Питър Креко, Форин афеърс

Нощни вълци в Европа и паравоенната стратегия на Русия

След нахлуването на Русия в Крим през 2014 г. Европа е нащрек заради продължаващата руска агресия, организираните от военните стратези съвместни учения и призивите за увеличаване на военните разходи. Това лято обаче хибридната война на Москва срещу Запада се разгърна в  неочаквана посока: проруски паравоенни формирования създадоха инкогнито база, седалище на рокерска банда, само на един час от Братислава, Словакия, почти на самата граница на НАТО.

През юли 2018 г. словашкият печат съобщи, че Нощни вълци, националистическа руска банда от мотористи, е създала официална европейска оперативна база в село Долна Крупа, собственост на Йозеф Хамбалек, предприемач, свързан с дясното крило на словашката милиция. Вероятно базата е можела да остане незабелязана за международната общност, ако не бяха публикувани от словашките медии снимки, направени отгоре, на които се виждат танкове и бронетранспортьори, които Хамбалек е взел на заем от Словашкия институт за военна история, под претекст, че ще бъде създаден военно-исторически музей. (Директорът на института, който твърди, че е измамен, е освободен от поста.)

Превозните средства се оказаха изведени от експлоатация и след това бяха върнати на словашкото министерство на отбраната. Но епизодът все пак е обезпокоителен: Нощни вълци, често наричани "ангели на Путин"заради връзките си с руския президент, всъщност са 

оръдия на Кремъл

Безспорно създаването на база на Нощни вълци в НАТО е продължение на една от предпочитаните стратегии на Москва през последните години. 
Прикритите пълномощници на Кремъл  - наемниците от ЧВК „Вагнер“ в Сирия, местните паравоенни части в Украйна, както и "малките зелени човечета"в Крим – всички те преследват руските интереси в чужбина, като в същото време Кремъл лансира правдоподобни отричащи версии, с които обезсилва Запада във възможността му да реагира.

Night Wolves Europe

„Нощни вълци“ се създава като независима рокерска банда, рожба на субкултурата в Русия през 80-те години на миналия век и въпреки че тяхната политика става все по-националистическа през последните години, те все още се представят като частен патриотичен клуб. По-близък поглед, обаче, разкрива дълбоките връзки на рокерите с Кремъл.

putin-zaldostanov.jpg

Владимир Путин и Александър Залдостанов

Night Wolves Europe е създадена като самостоятелно отделение на бизнес империята Wolf Holdings, чиито интереси се простират в цяла Русия и Европа. Различните клонове на тази империя организират патриотични чествания и образователна дейности; създават нощни клубове, хотели и рокерски центрове; провеждат операции, свързани със сигурността и обучения, включително професионално военно обучение за цивилни, полиция и военни формирования в Германия, Унгария, Италия, Сърбия и Швейцария. Според доклада на експерта по извънредни военни ситуации Матю Лодър Wolf Holdings е тясно свързан с руската държава. Президентът на компанията и основен собственик - Генадий Никулов, е бивш военен офицер и настоящ вицепрезидент на проруските "сили за отбраната" на Севастопол, който попадна под санкциите на Министерството на финансите на САЩ през 2017 г. А лидерът на бандата на мотористите Александър Залдостанов, често се появява на снимки до руския президент Владимир Путин.

Лоудър разкрива, че Нощните вълци "илюстрират засилващата се тенденция от страна на руското правителство да възлага дейности на несистемни играчи, вместо на държавни разузнавателни и отбранителни структури", включително когато става дума за "разузнавателна и пропагандна дейност, агитация и провокации, бойни операции и силови акции". По време на конфликта в Крим през 2014 г., например, Нощни вълци съставляват малка, но важна част от руската паравоенна инвазивна сила. Преди официалното начало на нахлуването в Крим, те събирали информация и данни за разузнаването, водели пропаганда, организирали проруски военни части и осъществявали координацията им с руските специални сили. След започването на инвазията путиновите рокери се превръщат в една от двете паравоенноенни сили, натоварени с бойни операции от името на руската армия. Нощни вълци извършват нападение на украинската военноморска база, поддържат съоръжение за природен газ и залавят висш служител на украинската служба за гранична охрана от името на руските сили.

В Европа Нощни вълци са по-известни с техните „патриотични" инициативи. Всяка пролет путиновите рокери се отправят на дълго пътуване от Москва към Берлин, за да отбележат победата на Русия във Втората световна война. През последните няколко години Полша отказва на рокерската банда да влиза в страната, заради което тя преминават през територията на  Словакия, Чехия и Унгария. Мотористите също така посещава Сърбия и сръбските части на Босна през март, въпреки че Залдостанов има забрана за това. Целта на пътуванията си Нощни вълци обясняват с „поклонничеството, организирано по маршрут на светите места, свързани с древното православно християнство“, по време на което мотористите на Путин пропагандират познати руски теми, свързани с величието на СССР, православното християнство и панславизма.

Обстоятелството, че Словакия е допуснала на своя територия  Night Wolves Europe показва, че страната, която е членка на НАТО, не е достатъчно единна, за да се противопостави ефективно на създаването на руска паравоенна база на нейна територия. Словашкото министерство на външните работи заяви, че търси начини да предотврати работата на Нощни вълци, а Министерството на отбраната успя да си върне взетото от рокерите оборудване. Министърът на вътрешните работи Дениса Сакова обаче казва, че за сега правителството не възнамерява да предприеме конкретни действия срещу Нощни вълци. Между другото, Сакова е член на лявата националистическа партия Смер, чийто коалиционен партньор - дясната словашка национална партия, традиционно е близа до Русия.

Дори словашкото правителство да имаше воля да затвори базата на Нощните вълци, то щеше да се изправи пред редица правни пречки за това. Русия се възползва от факта, че във всяка либерално-демократична държава на Запада неправителствените организации по принцип могат да притежават земя и дори да водят паравоенно обучение, докато се ползват с широка правна защита за свобода на словото и събранията. Ако организацията не извършва престъпления, като например - да нарушава общоприетите наредби, регламентирани в държавни документи или извърши данъчни измами, на правителството ще му бъде трудно да възпрепятства дейността й.

Някои словаци са изпаднали в недоумение, как така  правителството им може да направи нищо, за да отблъсне Нощните вълци. В едно интервю Даниел Мило, анализатор в GLOBSEC Policy Institute в Словакия, оприличава базата на путиновите рокери с 

ракова клетка

В момента, казва той, базата може да изглежда малка и незначителна. Но ако бъде оставена без контрол, тя може да предизвика метастази и в крайна сметка да се превърне в "сигурно убежище за скрито руско влияние" в рамките на НАТО.

Night Wolves Europe е последната издънка на руската стратегия в използването на паравоенни групи в чужди държави за реализирането на интересите на Русия в бъдеще. В Украйна Русия помогна да се създадат паравоенни части, които по-късно бяха инсталирани като "правителства" в отцепилите се региони на Донецк и Луганск. Освен това Русия създава приятелски паравоенни части в цяла Централна и Източна Европа, опитвайки се да поляризира общността в  НАТО и да парализира политическите системи на Алианса.

Москва подкрепя в Словакия няколко проруски паравоенни организации, като две от най-големите са Slovak Recruits and Action Group Resistance Kysuce. Тези словашки паравоенни структури широко популяризират антинатовските и антиевропейски виждания и идеи докато обучават своите членове във военни умения и тактики. Някои от членовете им са обучавани в Русия от бивши военни от руските специални служби, а няколко от тях дори са се сражавали заедно с руски паравоенни части в Украйна. Мартин Кепрта, основател и бивш член на словашки рекрути, се бие на страната на 15-та международна бригада на Народна република Донецк.

Освен че воюват на страната на Русия, тези групи подпомогнаха за прокарването на радикални прорусийски възгледи в политическия мейнстрийм на Централна Европа. През 2016 г. открито антисемитската и антиромската партия - Народна партия на Словакия, влезе в словашкия парламент с 8% от гласовете на избирателите. Лидерът на партията Мариан Котлеба е в много близки отношения с Action Group Resistance Kysuce, която датира от 2008 г. Котлеба е един от първите крайно десни политици в Европа, които изразиха подкрепата си за сваления украински президент Виктор Янукович по време на протестите на Майдана в края на 2013 година. По време на кризата в Украйна Русия се опита да подкопае Киев и да отслаби ЕС и НАТО, като използва приятелски сектиционистки националистически организации, за да предизвика умишлено етнически антагонизми в други централноевропейски държави, включително Унгария, Румъния и Полша. По-рано този месец, например, Унгария (чието правителство демонстрира близост с Русия) и Украйна изгонваха взаимно свои консули, след разпространението на видеоклип на унгарски служител, издал паспорти на етнически унгарци в транскарпатския регион на Украйна, а една украинска националистическа организация публикува онлайн списък на унгарските сепаратисти.

Руски паравоенни организации, разположени в страните членки на НАТО, могат да бъдат използвани и за 

проникване в правителства и военни структури

Тъй като паравоенните организации са склонни да привличат членовете и от въоръжените сили, те могат да придобият военновъздушни оръжия от контактите с тях, както и да установят преки връзки с официалните въоръжени сили. Русия инфилтрира такива структури в украинската армия и службите за сигурност преди нахлуването през 2014 г. в Крим, и е възможно да използва именно паравоенните части, за да направи същото и в рамките на НАТО. Лидерите на Slovak Action Group Resistance, например, призоваха съвсем открито членовете си да проникнат в словашката армия или полиция. Словашките политически експерти Григорий Мезенкович и Радован Браникс дори описват групата като "психически и физически много по-добре подготвена за реален въоръжен конфликт" от останалите паравоенни формирования. И както споменахме по-горе, руските Нощни вълци подпомагат в обучението  полицията в Унгария и в редица други страни членки на НАТО.

В Словакия изглежд едва ли не е създадено висше училище, подпомагащо развитието на близки отношения между руските и словашки въоръжени сили. Частното средно професионално училище за защита на лицата и имуществото, базирано в Братислава, е основано през 2007 г. от Стефан Курила. Той е сертифициран като военен инструктор от руските специални служби, а училището му е финансирано в голяма част от руския банкер и кикбокс предприемач Сергей Чепинога. В училището работят словашки и руски учители, които разпространяват проруски, антизападни и анти-НАТО възгледи сред учениците, чиито родите в голямата си част работят в словашката полиция, разузнавателните служби или министерствата на отбраната и вътрешните работи. Бившият шеф на училището Йозеф Ганджала пък е член на Асоциацията на словашките войници - проруска организация на ветераните, която открито обвинява словашкото министерство на отбраната в "измяна" заради подкрепата му да бъдат разположени войски на НАТО в Латвия през 2017 година.

Политически отговорности

В краткосрочен план Съединените щати и другите държави от НАТО трябва да действат решително, за да елиминират базата на нощните вълци в Европа. Но е необходима дългосрочна стратегия за справяне с политика на Русия да финансира, организира и подкрепя паравоенни и екстремистки организации в чужбина.

ЕС трябва, като следва водещата роля на Съединените щати, да добави към списъка със санкционирани организации и Wolf Companies и други паравоенни организации в Европа, които са реална заплаха за Европа. Всички страни от Шенгенската зона също трябва да откажат издаването на визи за членовете на руските Нощни вълци. Освен това Вашингтон и Брюксел трябва да обмислят чрез санкции да възпрепятстват формирования, базирани в рамките на държавите от НАТО, да получат военно обучение от структури, базирани в Руската федерация.

И накрая, Вашингтон трябва да окаже натиск върху словашките и други европейски правителства да изгонят Нощните вълци на Путин и приемат законодателство, подобно на американския Закона за противодействие на агресията и насилието, който предоставя на Вашингтон широки правомощия да наказва субекти, свързани с руското правителство, подпомагащи паравоенни организации в рамките на територията на НАТО. Демократичните правителства не могат да възпрепятстват обединяването на  местните хора и тяхното право за свобода на словото и сдруженията. Но те могат да намерят начини да предотвратят противопоставянето на страните членки в НАТО в рамките на неговите граници, насаждано от враждебни правителства, каквото е това в Москва.

Превод: Faktor.bg