Как се „изпълнява” планът при соца

Тодор Живков

Тодор Живков

В архивите на ДС се крият документи, показващи злоупотреби при различни производства в името на „изпълнението на плана”, които са били скривани от обществото, за да не повлияят на пропагандата, промиваща съзнанието на хората за високи резултати по пътя на социализма. Сайтът desebg.com публикува онлайн един такъв документ, който разкрива установени нередности в работата на рудник „Качулка” – Сливен през 1973 г. Той представлява секретна справка относно: Изяснен сигнал за извращения при изпълнение на производствения план от ръководството на рудник „Качулка”.

Подписан е от началника на икономическо отделение при ДС. От документа става ясно, че, рудникът е изоставал с плана с около 1200 тона. Ръководството на държавното металургично предприятие „Балканбас”, под чиято шапка е бил рудникът, е наредил на неговите ръководители да направян всичко възможно планът да бъде изпълнен.

Допускал се е и стария номер да се смеси пляката (пепелта), натрупана около рудника, с изкопаните въглища. Първото значимо извозване на пляката е било по време на характерите за комунистическия режим ленински съботници, са установили органите на ДС. В резултат на манипулацията са се създали политически настроения, отчита ДС. „Появиха се коментари, че това е комунизмът”, посочва Държавна сигурност.

„Как е възможно след 30 години народна власт да се правят такива гнусни и възмутителни машинации за едно изпълнение и за едни премии”, са били другите коментари на работниците. ДС посочва, че предприятието работи на дотации и за изпълнения план е получило от социалистическата държавна 60 000 лв. за „изкопани въглища”. Ръководствата на „Балканбас” и на рудник „Качулка” пък са получили премии в началото на 1974 г.

ДС подчертава, че „тази порочна практика за ликвидиране на изоставането при изпълнението на плановете съществува отдавна”. Справката е изпратена на Окръжния комитет на БКП в Сливен и на икономическия (10) отдел на Второ главно управление на ДС. Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската енергетика 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2016 г.

ds99.jpg

ds_98.jpg