Как ще се прилага заповедта на МОН за преминаване на дистанционно обучение

Заповедта на министър Вълчев не е бягане от отговорност, а поемане на голяма отговорност, посочи Ваня Кастрева

Ваня Кастрева

Ваня Кастрева

Как ще се прилага заповедта на МОН за преминаване на дистанционно обучение, която предвижда министърът на образованието да одобрява това за конкретни училища по предложение на техните директори?

Заповедта залага на диалогичен режим на всички участници в образователния процес. Предложенията за преминаване към електронно обучение следва да се вземат от педагогическия съвет на училището и да бъдат съгласувани с обществения съвет при отчитане на мнението на преобладаващата част от родителите. 

Педагогическият съвет има тежката си дума, но трябва да се търси мнението и на родителите, смята Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София. Преобладаващата част от родителите според нея означава поне 2/3 от родителите да са съгласни това да се случи.

В закона е залегнала оперативната самостоятелност на директорите на образователните институции, припомни Кастрева. Предложението на съответния директор може да не е предшествано от препоръка на РЗИ, се казва още в документа.

В ефира на БНР Ваня Кастрева отбеляза, че просветният министър се е натоварил с голяма отговорност, така че екипът му бързо да реагира на предложенията на училищните директори.

„Не бих казала, че тази заповед е бягане от отговорност. Напротив, тя е знак за голяма отговорност“, подчерта тя.

Има баланс в отсъствията на учениците на този етап, посочи още Ваня Кастрева, като даде конкретни примери за София за процента на отсъстващи и поставени под карантина ученици и педагогически персонал.

В най-голямото училище в София и страната - 18 СУ „Уилям Гладстон“ в София, най-висок е ръстът на отсъстващи и карантинирани ученици в начален етап. В друго училище – 192-ро в Бистрица има над 30 на сто отсъстващи учители, на фона на неголям процент отсъстващи ученици. В професионалната гимназия „Княгиня Евдокия“ има голям процент отсъстващи ученици – над 30%, но малък брой карантинирани. В Испанската гимназия пък расте броят на карантинираните паралелки.

„Тоест картината е изключително пъстра и затова тази заповед на министъра дава възможности да имаме ефективна превенция на риска от разпространение на Covid-19, навлизайки във време, в което и другите грипни зарази започват да се проявяват“, коментира началникът на РУО - София.

Запитана какво точно се влага във формулировката увеличаващ се висок брой на ученици и учители, Ваня Кастрева поясни:

„30% за мен е такава ясна граница, наложена във времето. 30% отсъстващи учители или ученици вече говори наистина за висок брой. Над 30%.“