Какаото

За какво е полезно и кога да го избягваме

Поговорка "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен" спокойно може да бъде перифразирана на "Чаша какао на ден държи доктора далеч от мен". Специалисти от САЩ са установили, че напитката подобрява кръвообращението и държи "на крака" хора над 60 години, предаде БТА.

В проучването са участвали 44 души с периферна артериална болест (стеснение на артериите). Изследваните лица са консумирали три чаши какао дневно за период от шест месеца. В края му изследваните лица са били подложени на двигателен тест. Специалистите са установили, че възрастните индивиди, приемали какао, са способни да изминават по-дълги разстояния, отколкото в началото на изследването.

Какаото е богато на съединението епитехин, което се среща и в черния шоколад. Според изследователите въпросното съединение подобрява кръвообращението в прасците, позволявайки на участниците да вървят по-дълго.

***

Ароматната какаова напитка освен богат вкус има и редица ползи за организма. Стимулиращото и тонизиращо действие на какаото върху организма се държи главно на съдържанието на теобромин (1.5% до 2%) и кофеин (от 0.4 % до 0, 8%). Като цяло теоброминът действа върху различни функции на организма.

Важно е да се отбележи, че за разлика от кофеина, теоброминът не повишава работоспособността, а спомага за по-бързото възстановяване на физическите сили на организма, особено в случаите, когато сме поставени под голям стрес и напрежение. Според специалисти теоброминът оказва влияние най-вече на централната нервна система.

Какаото съдържа витамините А и С, както и витамини от групата В, витамин РР. По-значително е съдържанието на минерали в какаото. Минералният състав показва колебания в зависимост от степента на узряване и ферментация.

Какаото е сравнително богато на фосфорни и калиеви соли, но е бедно на калциеви. Калият в какаото има изключително благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система. А пектиновите вещества, влизащи в неговия състав, действат добре на храносмилателните функции.

Колкото и полезно да е обаче, прекаляването с какаовите напитки все пак може да доведе до някои нежелани състояния. Големите количества причиняват раздразнение на лигавицата на стомаха, възможно е да натовари черния дроб и жлъчните пътища.

Какаото трябва да избягват и хората, които имат проблеми с бъбреците и са податливи към образуване на пясъци и камъни в тези органи.

Причина за това е високото съдържание на оксалова киселина. Освен това поемането на големи количества какао според някои учени води до нарушаване на равновесието между калция и фосфора в организма.

Това се дължи и на диуретичния ефект на какаовата напитка и по-конкретно на теобромина. Не се препоръчва още какаото да се пие на гладно. Някои специалисти дори са на мнение, че какаото трябва да се избягва от бременните и кърмачките, тъй като причинява отвеждане на ценния калций от организма.

Специфичният аромат на какаото се дължи на лимонена и оцетна киселина и летливите етерични масла. Високото съдържание на танинови (дъбилни) вещества в какаото (около 5 %) е причина за горчивия и стипчив вкус на натуралното какао.