Какво е ПП – фирма за политически лобизъм или политически проект?

„Момчетата“ от Харвард, трябва да знаят - не само в България, но и в Европа политическият лобизъм не се приема добре

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

Какво е ПП – фирма за политически лобизъм или политически проект? 

Едно е сигурно. Все още не са партия - трайна част от българската политическа система. 

Мрежата от назначения в държавната администрация /министерства и комисии/ и връзките с частни фирми, които влизат в отношения с държавата /включително и фирмата осигуряваща машини за гласуване/ очевидно не тревожи елита на “Продължаваме промяната”. Те сякаш не схващат проблема. В желанието си да конституират бързо уж новите политически отношения, базирани на „нулева толерантност към корупцията“ - извършват скандални кадрови и структурни промени. Връзките, които изграждат между партийни кадри, държавна администрация и частен сектор са извън нормите на обществения порядък в чието име взеха властта. 

Подобен подход за кадрови подбор те използваха и при реденето на листите си. Изискваха хора от бизнеса с определени биографии, без обаче да отчитат нуждата от лидерски качества в политическия смисъл и необходимостта от партийно израстване вътре в дадена организация. Самите Петков и Василев не бяха избрани от събрания, а бяха спуснати директно за лидери на проекта „Продължаваме промяната“. Дуото Петков – Василев  има екип, но нямат местни структури. Те имат хора от програмите си,  но нямат партийни органи пред които да отговарят.

ПП трябва да осъзнаят, че има разлика между „фирма за политически лобизъм“ и „политическа партия“. Такива разлики има и в САЩ. Там лобизмът не е нещо лошо и се осъществява и от умни харвардски възпитаници, но те са нещо отделно от политическите партии. Работят с тях, но целта им е да защитят частни или корпоративни интереси в държавното управление. Лобистите не представляват социални интереси и очаквания. Те не са изборни длъжности, за разлика от депутатите и евентуалните министри, които имат избиратели, определяща социалната им база и изповядващи определени ценности. 

„Момчетата“ от Харвард, трябва да знаят, че не само в България, но и в Европа политическият лобизъм не се приема добре. Да, лобистите също като ПП преговарят, прокарват и реализират интереси, но не и партийни, не и граждански. В България лобистите се свързват със задкулисието , с олигарсите и изграждането на чужди зависимости сред политическата класа.