Какво губи Европа от едностранните санкции на САЩ към Китай?

Те реално затварят достъпа на европейските компании до Китай за сметка на американски фирми


Едностранните санкции на САЩ спрямо Китай затварят достъпа на компании от ЕС до китайския пазар за сметка на предимствата, които получават американските фирми. Такова мнение изразиха пред вестник „Financial Times“ ръководители на европейски технологични компании и дипломати, посочва БГНЕС.

В черния списък на американското Министерство на търговията попаднаха редица китайски компании, включително корпорацията „Huawei“. В края на миналата седмица там се озова и производителят на полупроводници SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation). След това на нидерландската компания ASML, която произвежда модерно оборудване за производство на чипове в Китай, ѝ забраниха да продава продукцията си на SMIC.

Санкционният режим на Вашингтон съответства на търговската политика „Америка преди всичко“ и предвижда изключение за американците по отношение на работата им с китайски компании, докато в същото време фирми от други държави са принудени да напуснат китайския пазар, твърди ръководителят на една от водещите европейски фирми.

„И досега американските компании получават лицензи за производство на продукция на „Нuawei“, докато европейските производители вече не могат да го правят“, споделя той.

Много европейски производители на чипове и оборудване за тяхното производство попадат под ударите на американските санкции, тъй като зависят от правото на интелектуална собственост на САЩ.

Друг ръководител на европейска компания твърди пред вестника, че преди време ѝ е наложена забрана да произвежда компоненти за китайски потребители по подозрение, че могат да бъдат използвани за военни цели. Но пазарът на такива елементи е бил зает много бързо от американски производители, които продавали продукцията си чрез посредници.

Ръководителите на европейските технологични компании подкрепят някои от решенията на американското правителство, целящи да се предотврати използването на чипове в полза на нарастващата военна мощ на Китай. Те обаче много бързо са се „разочаровали от едностранните санкции“ и се надяват да ограничат използването на американската интелектуална собственост.

В началото на декември 17 държави-членки на ЕС с подкрепата на Европейската комисия обявиха „европейска инициатива в областта на процесорите и полупроводниковите технологии“. Групата настоява една пета от средствата от фонда за възстановяване на икономиката на Евросъюза в следващите три години да бъде насочена към изследвания в областта на полупроводниците.

Инициативата е демонстрация на желанието на „европейските правителства да зависят по-малко от американските технологии, въпреки че за постигането на тази цел е необходимо много време“, твърди европейски дипломат. Санкциите на САЩ са ускорили този процес, смята той.

„За европейските компании Китай е толкова голям пазар, че те трябва да намерят начин да го обслужват“, твърди дипломатът.

По-рано върховният представител на ЕС по външна политика и политика за сигурност Жозеп Борел заяви, че „европейците трябва да направят нещата по своя начин“.

„Що се отнася до Китай, сега приоритетите на САЩ са сигурност, сигурност, сигурност. Европейските правителства се грижат за други неща като достъп до пазара и установяване на стандарти“, подчерта ръководителят на европейската дипломация.