Какво послание изпраща Вучич с изхвърлянето на „руските кадри“ от новото правителство?

Александър Вучич

Александър Вучич

Традиционно добрите отношения с Русия, които бяха зачитани от почти всяко правителство в Сърбия, ще бъдат подложени на най-сериозното си изпитание. Това може да се заключи въз основа на състава на новото правителство в Белград и прочистването на „руските кадри". Отмяната на предварително обявеното посещение в страната на държавния глава Владимир Путин и подписването на Вашингтонското споразумение очевидно са допринесли за изостряне на отношенията между двете страни, поради което Москва все повече се отдалечава от „Неманина 11“. Такъв е изводът на белградския електронен портал Nova.rs, цитиран от "Фокус".

Решението на президента Александър Вучич да намали броя на министерските постове в сръбското правителство от четири на две за неговите коалиционни партньори - Министерството на образованието (плюс поста вицепрезидент) и ресор без портфейл - е последният удар върху „руските играчи" в правителството в Белград.

Фактът, че отдалечаването от Москва се превърна в нова реалност, показва несигурната съдба на бившия министър без портфейл, отговарящ за иновациите, Ненад Попович, който беше смятан за един от най-близките хора до Кремъл в рамките на коалицията, събрана около Сръбската прогресивна партия, пише Nova.rs.

Споразумението от Вашингтон, подписано в присъствието на американския президент Доналд Тръмп от Вучич и косовския премиер Абдула Хоти, гласи, че Белград и Прищина ще диверсифицират своите енергийни резерви, което е пряко отклонение от добрите връзки с Русия.

Тъй като Москва и Вашингтон се състезават години наред за влияние на Балканите, последвалото решение на руския президент Владимир Путин да не прави обявеното по-рано посещение в Белград е интерпретирано от портала Nova.rs като сигнал към сръбските власти, че има проблеми и „идиличните“ отношенията между двете страни вече не съществуват в предишната си форма.

Външнополитическият анализатор Бошко Якшич посочва, че споразумението във Вашингтон, с което Сърбия за първи път официално се дистанцира от официална Москва, определено повлия на състава на новото правителство. „Въпреки че властите в Сърбия искат да представят обявеното посещение на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров като доказателство за добрите отношения, това не е така. Той идва по противоположни причини и с намерение да поправи развалена връзка. Неговото намерение е да получи информация в разговори с властите в Сърбия, до каква степен руското влияние ще функционира през следващия период", отбеляза Якшич.

Според него сръбското правителство не може да си позволи лукса от по-нататъшно влошаване на отношенията с руснаците и през следващия период ще се опита да компенсира щетите. „Сърбия ще продължи да повтаря, че никога няма да налага санкции срещу Русия и че има икономически интереси от сътрудничеството. Факт е, че влиянието на официална Москва върху Сърбия е ограничено и че присъствието на Америка е по-силно. Вучич ще трябва да обясни на Лавров защо са направени отстъпки на САЩ", твърди Якшич.

Според политолога Бобан Стоянович подборът на кадри в сръбското правителство, в което има значително по-малко политици, близки до официална Москва, трябва да изпрати съобщение, но трябва да изчакаме окончателното решение дали Ненад Попович като „руски човек" ще бъде част от новото правителство на Сърбия“.

"Трябва да изчакаме и да видим как ще се развият нещата в бъдеще. Това вероятно е определено политическо послание, но ми се струва, че СНС поема определени сектори, които са финансово интересни за всички", каза Стоянович.