Какво се случи с проекта на Фуксас за църквата "Света Неделя"?

Пълна смяна на стъклените осветителни тела е част от промените, които претърпя проектът на италианския архитект Масимилиано Фуксас спечелил конкурса за обновяване на площад "Света Неделя". Автомобилите с гости на хотела "София хотел Балкан" ще спират на стоянка, която е откъм Ларгото. Така целият площад "Света Неделя" ще бъде пешеходен. Ще има повече "висока" зеленина - ще се засадят нови 57 дървета, а съществуващите 87 ще бъдат запазени.

"Превръщаме площадът в пешеходен. За нас е много важно центърът (на София) да бъде пешеходен", заяви арх. Фуксас по телефона от Италия. Така той се включи в представянето на променения си проект, организирано от главния архитект на София Здравко Здравков.

Единственият компромис е направен за достъп на автомобили до храма "Света Неделя". Екипът на италианския архитект Масимилиано Фуксас се съобрази с препоръките на църковното настоятелство на храма "Света Неделя" и осигури подход до него от изток, от ул. "Съборна".

Отец Николай, предстоятел на храма, след като видя поправения проект, заяви, че "очите ми се насладиха без душата ми да е притеснена". При първоначалното представяне на проекта през миналата есен православната църква изрази своите притеснения, че катедралният храм не е поставен в центъра му. Пожеланията бяха да се намери подход за автомобилите при извършване на церемонии и ритуали.

Новият дизайн на площада си поставя за цел да развие в бъдеще пешеходните зони към бул. "Мария Луиза" и по бул. "Ал. Стамболийски", подчерта арх. Здравков. Така ще се обединят пространствата на бул. "Витоша" и ул. "Съборна" и центърът на града ще стане преобладаващо пешеходен.

Осветителните тела, които бяха най-впечатляващият компонент на проекта на Фуксас, ще бъдат различни и по-малко на брой. Те няма да са стъклени и ще бъдат "по-обрани", по думите на арх. Ивайло Петков от група "Град", който присъства на представянето. Новите запазват силуета на предишните, но не са изцяло светещо тяло, а имат носещ стълб, а светещото тяло горе ще е с орнаменти, заимствани от мозайките по фасадата на Богословския факултет, който е в южната част на площада.

Новите лампи са разработени по технология, която за първи път ще се реализира в София, обяви арх. Антонио Марселия чрез видеовръзка от Италия. Той е от екипа на Фуксас и обясни, че въпросните лампи ще имат на носещото си тяло контакти за електричество 230 волта, USB, високоговорители за вести, както и видеокамери. Най-високо ще бъдат поставени фотоволтаичните панели, които ще осигуряват електроенергията.

Италианските архитекти са отчели и една аномалия в центъра на града - липсата на обществени тоалетни. В променения проект са ситуирани две в дискретното пространство зад спирките на трамвая пред сградата на здравното министерство.

Пейките по площада ще бъдат изградени от футуристичен бетон, който дишал и можел да пречиства въздуха от фини прахови частици, обяви арх.Марселия. По този повод бе зададен въпрос към арх. Здравков колко ще струва реализацията на проекта. Все още не може да се изчисли, каза той, тъй като не са конкретизирани всички материали, които ще се използват.

Становища по актуализирания проект на арх. Фуксас ще се приемат в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) от 29 август до 11 септември. Очакванията на арх. Здравков са до края на годината да е готов техническият проект, а изборът на фирма-изпълнител ще се проведе през септември догодина. Старт на строителството е заложен през април 2022 г., съобщиха от НАГ.