"Политическата пролет в Русия": Какво замислят Навалнистите?

Щабът на Навални вече възобнови дейностите по подготовката на „умното гласуване“

Алексей Навални и Владимир Путин

Алексей Навални и Владимир Путин

Координаторът на щаба на Алексей Навални Леонид Волков обяви настъпването както на календарната, така и на политическата пролет в Русия. Именно в началото на март повечето регионални лидери на Навалистите бяха освободени от ареста. Щабът вече възобнови дейностите по подготовката на „умното гласуване“ (УМГ). Засега това е обработка на информация на електората - например разследвания за депутатите от Държавната дума от „Единна Русия“. Колкото по-близо са изборите, толкова те ще бъдат повече и затова не е изненадващо, че 14 наскоро приети драконовски закони са явно нацелени срещу УМГ, пише опозиционното руско издание „Независимая газета“ в материал, представен от focus без редакторска намеса.

След дълго прекъсване Волков се връща към публикуването на ежеседмични сборници с най-добрите разследвания. „Пролет. Почти всички координатори на регионалния щаб на Навални са освободени от ареста. И това означава, че мрежата от щабове продължава да работи изцяло“, заяви той.

В същото време подборът на видеоклипове, представени от Волков, очевидно не е случаен. Първо, това е своеобразно доказателство за правилността на решението, което той взе в началото на февруари за спиране на протестната дейност. Това означава, че по този начин е дадено да се разбере: ако действията в защита на Навални продължат, тогава гражданите няма да могат да получат надеждна информация за ситуацията в техните градове. На второ място, това е демонстрация пред властите на факта, че основната опозиционна мрежа на страната не е разкъсана на парчета и неизбежните човешки и материални загуби не са довели до намаляване на нейната ефективност.

На трето място, представените разследвания са някои модели, върху които в бъдеще ще се гради пропагандната дейност на „навалнистите“. Припомняме, че целта му е да подготви протестно настроения електорат за участие в УМГ, а методът е да се свържат всички негативни събития и ситуации в регионите с властите и да се направи опит да се нанесе удар по властите с лични компрометиращи доказателства. С приближаването на изборите, главните мишени, както неведнъж бе обещано, ще бъдат законодателните събрания и градските съвети, преди всичко от „Единна Русия“. Топ 5 видеоклипа от Волков просто потвърждават това.

Например щабът на Ярославъл обяви настоящия кмет като ключов виновник за снежния колапс, а щабът в Казан разкри тайните на автопарка на местния кмет. Нижегородските навалнисти изведоха на съда на съгражданите си ситуацията около парка Сормовски като вид типичен случай на присвояване на пари на хората. Щабовете във Владивосток и Пенза достигнаха нивото на голяма политика. Приморските активисти повдигнаха въпроса за източниците на „богатството“ на депутата от Държавната дума от „Единна Русия“ Виктор Пински, а техните колеги от Поволожието организираха своеобразна анкета за отношението на гражданите към двореца в Геленджик, януарските протести, борбата на властите с Навални и хвърлянето му в затвора. Това видео е събрано по показателен и представителен начин, но е ясно, че в крайна сметка имаше повече опозиционни изявления, отколкото неутрални или лоялни.

Ясно е, че такава актуална и дори по-остра информация неизбежно ще бъде разпространявана чрез социалните мрежи, дори от не особено политизирани хора. Това означава, че Държавната дума, която в края на миналата година - началото на тази година, прие пакет от драконовски закони, не напразно посвети по-голямата половина от тях на информационни ограничения и наказания за изявления. Депутатът от Държавната дума от Комунистическата партия на Руската федерация Юрий Синелщиков вече събра всички репресивни норми в една таблица, някои от които комунистите искат да изпратят в Конституционния съд. Синелщиков отдели 15 закона, единият от които - за сериозно разширяване на правомощията на полицията - все още се финализира за второ четене. От останалите 14 девет са за медиите.

Това е например група закони за възможното блокиране в Русия както на отделни интернет ресурси, така и на големи международни ИТ платформи. В този случай незаконната предизборна агитация също може да бъде причина за блокиране - това е директен поздрав за навалнистите с техните разследвания. Към щаба на Навални е насочена и по-строгата отговорност за клевета и обиди. Борбата срещу УМГ също ще се прояви под формата на записване на участниците, организаторите и агитаторите в различни регистри на чуждестранни агенти, които по аналогия с криминалния член за многократни нарушения на митингите сега също могат да попаднат зад решетките. Припомняме, че друга част от драконовския пакет е свързана главно с блокиране на протестни действия и наказания за участие в тях.