Канада разширява санкциите срещу Москва с още 52 лица

Канадското правителство налага санкции на 6 физически и 46 юридически лица, свързани с руския военно-промишлен комплекс. Това съобщи пресслужбата на канадския министър-председател Джъстин Трюдо.

Освен това в списъците са включени 15 украинци, 13 граждани на Беларус и две беларуски компании за връзки с Русия. Все още няма конкретен списък на лицата, на които се налагат санкции.

Освен това канадското правителство въвежда нови мерки за забрана на износа на модерни технологии за Русия, включително квантови компютри, модерно производствено оборудване, софтуер и свързани с тях компоненти. Отава наложи и забрана за износ в Беларус на модерни технологии, които могат да се използват за производство на оръжия, както и за внос и износ на редица луксозни стоки. Списъкът не е приложен към изявлението.

Също така, канадските власти, след консултации със САЩ, Великобритания и Япония, възнамеряват да наложат забрана за внос на някои златни продукти от Русия. В изявлението се отбелязва, че според Трюдо мярката ще "изолира допълнително Русия от международния пазар".

От пресслужбата уточняват, че от 24 февруари тази година Канада вече е включила в списъците със санкции 1070 физически и юридически лица от Русия, Украйна и Беларус. Санкциите са свързани с войната на Русия в Украйна. /БГНЕС, ТАСС