Канадски художник остана без работа заради скандална карикатура на Тръмп

снимка: Дневник

снимка: Дневник

Договорът на канадския илюстратор Майкъл де Адър с издателска компания в Ню Брънзуик (Канада) беше прекратен, след като той публикува в сряда карикатура на Доналд Тръмп, която доби огромна популярност в социалните мрежи. На нея американският президент играе голф над телата на двама мъртви мигранти, а репликата му гласи: "Имате ли нещо против да продължа да играя?", съобщи Си Ен Ен.

Карикатурата препраща към снимката на 25-годишния Оскар Алберто Мартинес Рамирес и двугодишната му дъщеря. Техните мъртви тела бяха открити в Рио Гранде с лица, заровени във водите на реката. Двамата се удавиха, докато се опитваха да влязат в САЩ, а кадърът повдигна отново дебата за мигрантите.

"Възходите и паденията на карикатуристите. Днес бях освободен от всички вестници в Ню Брънзуик", написа в профила си в "Туитър" Де Адър. По-късно обаче той уточни, че технически погледнато не е работел на трудов договор за Brunswick News Inc., така че не може да бъде уволнен.

В неделя компанията потвърди, че е прекратила договора за сътрудничество с художника, но определи като "напълно некоректно предположението", че причината за това е карикатурата на Тръмп. 

"Това е една невярна история, която се появи безгрижно и безразсъдно в социалните мрежи", се казва в официалното изявление на Brunswick News Inc. Компанията коментира, че Де Адър така и не им е предложил карикатурата на Тръмп, а те отдавна взели решение да възвърнат сътрудничеството си с друг карикатурист, който бил популярен сред читателите им.

В понеделник Де Адър отговори с нова публикация в "Туитър". В нея той казва, че не е предложил карикатурата на Тръмп на компанията, защото се страхувал, че "може да бъде уволнен". Той пише и че умишлено се е въздържал от темата за американския президент, защото всеки път, когато се захващал с нея, си създавал проблеми.

Уес Тайрел, президент на Асоциацията на канадските карикатуристи, твърди, че Адър е уволнен след 17-годишно сътрудничество с издателската компания, защото за тях Тръмп е "тема табу". Според него важен фактор за това са бизнес връзките на Brunswick News Inc. с американски компании.

В средата на юни вестник "Ню Йорк таймс" обяви, че спира да публикува политически карикатури в международното си издание. Причина за това беше скандал с изображение, което беше обявено за антисемитско, посочва "Дневник".