След люти спорове канадски съд решава съдбата на „принцесата на Huawei”

Властите твърдят, че Мън е излъгала банката HSBC за връзката на Huawei с нейния филиал Skycom, базиран в Иран

Четири дни юридически спорове и доводи през януари се фокусираха върху това дали американските обвинения срещу "принцесата на Huawei" ще издържат в Канада, ключов тест за екстрадицията, пише БГНЕС.

Прокурорите я обвиниха, че е извършила измама, като е излъгала банка в САЩ, което е престъпление както в Канада, така и в САЩ.

Но адвокатите от защитата казват, че случаят зависи от нарушения на американските санкции срещу Иран, които Канада и други съюзници от САЩ отхвърлиха.

Присъда в полза на Мън би била неудобна за американското преследване на най-високотехнологичната фирма в Китай за предполагаемата измама, както и за кражба на търговски тайни от американски компании. В противен случай делото на Мън ще продължи във втора фаза през юни, последвано от още изслушвания през септември.

В събота Мън демонстрира увереност в победата си, като размахваше вдигнати палци, докато позираше за снимки със семейството и приятелите си на стъпалата на съдебната палата във Ванкувър.

Измама или санкции

Най-голямата дъщеря на основателя на Huawei Рен Женгфей беше арестувана през декември 2018 г. по време на престой на летището във Ванкувър по американска заповед.

Пекин сигнализира, че репатрирането й е предпоставка за подобряване на двустранните връзки и освобождаването на двама канадци, задържани по подозрения в шпионаж.

Арестите на бившия канадски дипломат Майкъл Ковриг и бизнесмена Майкъл Спавор девет дни след като Мън бе задържана бяха широко признати за ответно действие.

Докато Мън е под гаранция, двамата канадци остават в непрозрачната наказателна система на Китай.

Китай също блокира канадски селскостопански износ на милиарди долари.

Властите твърдят, че Мън е излъгала банката HSBC за връзката на Huawei с нейния филиал Skycom, базиран в Иран, излагайки банката на риск от нарушаване на американските санкции.

Адвокати на генералния адвокат на Канада от името на Министерството на правосъдието на САЩ посочиха презентация през 2013 г. в Хонконг, в която тя казва на ръководителите на HSBC, че Huawei вече не е собственик на Skycom и че тя е подала оставка от неговия управителен съвет.

Държавата нарече това измама, твърдейки, че Huawei контролира операциите на Skycom в Иран.

"Измамата е в основата на този случай", заяви адвокатът Робърт Фрейтър пред съда.

"Лъжа по отношение на банка за получаване на финансови услуги е измама", каза той.

Адвокатът на защитата Ерик Готарди контрира, че укриването на факти от Мън - ако се е случило въобще - не представляват измама и че Канада е отхвърлила санкциите на САЩ срещу Иран, "на които се обосновават обвиненията в този случай".

Той също обвини САЩ, че злоупотребяват с договора си с Канада с искането да арестува Менг като част от кампания срещу най-голямата китайска международна компания.

Сериозен политически инцидент

Джао Лицян, говорител на външното министерство на Китай, във вторник нарече задържането на Мън "сериозен политически инцидент".

Той поднови исканията „канадската страна да коригира грешките си и да освободи г-жа Мън незабавно и да гарантира, че тя се връща безопасно в Китай, за да не причини повече вреди на отношенията между Канада и Китай“.

Премиерът Джъстин Трюдо настоя случаят да бъде оставен на съдилищата, които да решат съдбата на Мън.

Миналата седмица той се оплака, че ръководеният от комунистите Китай "изглежда не разбира" значението на независимата съдебна система.

Междувременно американско обвинение, огласено в Ню Йорк през февруари, твърди, че Huawei и неговите пълномощници са заговорничили за „незаконно присвояване на интелектуална собственост“ от шест американски фирми като част от стратегия за растеж и превръщане в най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света.

В него се посочва базираната в Шенжен Huawei и няколко нейни дъщерни компании, както и Мън - главният финансов директор на компанията.

От Huawei заявиха, че обвиненията са "неоснователни и несправедливи" и са част от тактика за смазване на компанията.

Това се случи на фона на засиленото напрежение в търговските отношения между САЩ и Китай и усилията на Вашингтон да не позволи на Huawei да получи договори за 5G или пето поколение безжични мрежи.

Този натиск обаче има смесени резултати, като през януари ЕС ограничи излагането си на „високорискови“ доставчици на 5G оборудване при изграждане на мобилни мрежи от ново поколение, но не забрани директно всеки един доставчик.

Канада все още не е обявила решение за 5G.