Кандидат-кметът, който подаряваше джип за вота, стана клиент на прокуратурата

Той е обвинен, че е склонявал избирателите да гласуват за него

Районната прокуратура в Пазарджик образува досъдебно производство срещу вече бившия кмет на село Черногорово по сигнал за купуване на гласове. Малко преди първия тур на изборите в социалните мрежи се разпространи видеоклип, на който се вижда как, като кандидат за шести мандат, Емил Захариев организира томбола за личния си автомобил срещу гласуване.

Дори и след изборите обаче Захариев не е дал обещания джип на никого.

Повдигнатото му обвинение е за предлагане на облага с цел склоняване на избирателите да гласуват за определен кандидат. Ако престъплението бъде доказано, Захариев може да получи от 1 до 6 години затвор и глоба от 10 до 20 000 лева, съобщава Монитор.

Междувременно Районна прокуратура-Плевен образува две досъдебни производства във връзка с постъпили в нощта на изборите сигнали за купуване на гласове.

На 27 октомври вечерта, малко след официалния край на изборния ден в прокуратурата, е постъпил сигнал за купуване на гласове в жилищния район в близост до автогарата в града. Незабавно са образувани две досъдебни производства и са предприети неотложни процесуално-следствени действия. Късно през нощта са проведени разпити пред дежурен съдия на свидетели на престъплението. По едното досъдебно производство към наказателна отговорност е привлечен мъж на 42 години от Плевен. Той е признал вината си и е поискал да сключи споразумение с Районната прокуратура. По силата на постигнатото споразумение на обвиняемия се налага наказание 10 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което се отлага с три години изпитателен срок, глоба в размер на 5 000 лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност за срок от три години. Споразумението е внесено за одобрение в Районния съд.

По второто досъдебно производство разследването продължава, като към наказателна отговорност е привлечен мъж на 37 г. от Плевен. С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа и след внесено предложение до Районния съд му е наложена постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.