Кандидат за шеф на "Булгартрансгаз" избухна: Опаковани неграмотници

Скандалът с назначенията и наместванията по бордове на държавни фирми се разраства. Поредния "пирон" в ковчега на "честните" състезания за постовете заби Ромен Кишкин, който участва в конкурса за директори на стратегическото предприятие "Булгартрансгаз" (БТГ), пише "Сега". Комисията обаче го отстрани още на първия етап -  тъй като не отговарял на изискванията за образование. В същото време  журито безпроблемно класира за втория кръг Делян Димитров, в чиято биография има доста бели петна и не се вижда особена експертиза в газовия сектор, но пък е известен с това, че е съпруг на бившата пиарка на Бойко Борисов Севделина Арнаудова и че е от хасковския приятелски кръг на бившия и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев.  

Днес Ромен Кишкин изпрати емоционално писмо до  редакцията на изданието, за да опровергае "мотива" на комисията за отстраняването му -  липса на подходяща диплома, т.е. на експертиза: 

"Не мога да се сетя кой неграмотник (олигофрен)  от ръководството на уважавания от мен независим газов оператор „БТГ“ е казал тези лъжи. Силна е думата олигофрен , но извинете ме, той е „опакован олигофрен“, не обикновен. За Ваше сведение аз притежавам изискуемите документи за конкурса, имам по-голям ценз от тримата класирани( взети заедно) и над 28 години в управлението на газовата индустрия в България", твърди в писмото си посеченият кандидат. 

Кишкин има основания да се гневи и обижда. Той е възпитаник на СУ "Св. Климент Охридски", специалност "физика", има над 2 десетилетия трудов стаж в "Булгартрансгаз", като при това е заемал ключови постове като началник на "Главно диспечерско управление". Бил е лектор в мaгистърската програма „Eнepгийни naзapu u ycлyги" в Cmonaнckuя фakyлmem на СУ. На този фон наистина е странна преценката на конкурсната комисия, че дългогодишният главен диспечер на националната газопреносна мрежа не е достатъчно вещ за член на управителния съвет.

"Присъдата" на комисията, произнесена на 13 април, е качена на сайта на "Булгартрансгаз" ЕАД и изглежда така:

Допуснати кандидати до писмената част в конкурса за избор на членове на Управителния съвет: 

1. Владимир Асенов Малинов;
2. Делян Валентинов Димитров;
3. Дарина Христова Колева;

 Недопуснат кандидат:
1. Ромен Томов Кишкин.

Кандидатът не отговаря на изискването по т.1 от критериите за подбор, а именно: да има висше образование, образователно-квалификационна степен „магистър" в една от следните професионални области: „Социални, стопански и правни науки" или „Технически науки" или „Хуманитарни науки“, съгласно Класификатор на областите на висше образование и професионалните направления, с професионално направление - икономика, финанси, счетоводство и контрол, право, енергетика, строителство, инженерство и други."

Както се вижда черно на бяло на сайта на газовия монополист, изискванията към кандидатите за образование и професионално направление са в твърде широк диапазон. Така и не става ясно защо комисията е сметнала, че Ромен Кишкин не покрива "високите" критерии.

"Какво значи „и други“ за конкурс, който избира мениджмънт на водещ отрасъл (енергетика) в държава - член на ЕС?!", диви се в писмото самият Кишкин.