Кандидатът на Макрон за кмет на Париж излезе от надпреварата заради секс скандал

Руски дисидент показа скандален чат на Бенямин Гриво

Бенямин Гриво

Бенямин Гриво

Кандидатът на френския президент Еманюел Макрон за кмет на Париж – Бенямин Гриво, излезе от надпреварата за градоначалник на столицата, след като бе уличен, че е изпращал сексуални съобщения на жена, която не е неговата съпруга, предава Reuters.

„Реших да оттегля кандидатурата си от общинските избори“, заяви Гриво във видео изявление. Политикът каза, че от месеци той и семейството му са подложени на атака с анонимни изявления, които го клеветят и заплахи за разкриване на откраднати от него частни разговори. В четвъртък беше достигнато ново ниво с „уебсайтове и социални мрежи, които извършват невероятни атаки за моя личен живот“, добави той.

Руският художник-дисидент, Пьотр Павленски, публикува скрийншоти от онлайн чат, за който каза, че е между Гриво и жена, която не е негова съпруга, и разобличи „лицемерието му“.

Чатът включва видео, показващо гениталиите на мъжа. Гриво досега не е оспорил, че е изпратил съобщенията. 42-годишният Гриво е едно от „момчетата на Макрон“ - групата, която помогна за придвижването на бившия инвестиционен банкер до Елисейския дворец. Започва в политиката като съветник на Доминик Строс-Кан, бившият шеф на Международния валутен фонд, който през 2011 г. беше обвинен в сексуално посегателство срещу камериерка в нюйоркски хотел. Прокурорите се отказаха от обвиненията, а Строс-Кан заяви, че сексът е бил консенсусен.

Гриво бе в основата на кандидатурата на Макрон да контролира френската столица и да изгради местна властова база за неговата партия на изборите за кмет следващия месец.

Партията на Макрон „Република напред“ избра Гриво да я представи в кампанията за градоначалник на Париж над Седрик Виляни, ексцентричен математик.

Длъжностни лица от партията на Макрон планираха да се срещнат, за да решат какво да правят. Не беше ясно дали фракцията сега ще се обедини зад Вилани, бунтовния депутат, който беше изгонен от „Република напред“ миналия месец, или ще изпрати друг кандидат.