Кандидатствалите за уседналост във Великобритания запазват правата си засега

Българите, които са подали документи за уседналост във Великобритания до 30 юни 2021 г., запазват правото си на пребиваване в страната, докато британските власти не се произнесат по тяхната кандидатура.

През този период те ще имат право и на достъп до социални придобивки и услуги, съобщават от МвнР.

Те са били уведомени за това с писмо британската страна във връзка с изтичането в началото на месеца на срока за подаване на документи по Схемата за уседналост във Великобритания.

През периода на разглеждане на кандидатурата за статут българските граждани, както и всички останали от ЕС, ще трябва да доказват правото си на пребиваване във Великобритания чрез сертификата, който са получили при подаване на документите. Считано от 1 юли 2021 г. сертификатът за кандидатстване важи и за влизане в страната, като е необходимо той да бъде предоставен на граничните власти.

Документът за самоличност, с който българите пътуват от и до страната, следва да бъде въведен в електронния им профил (UK Visas and Immigration account), ако е различен от документа, с който са кандидатствали по Схемата за уседналост. В противен случай граничните власти могат да предприемат допълнителна проверка за доказване на статут и това да доведе до забавяне на пътуващия.

Електронният профил може да бъде актуализиран на следния линк: https://www.gov.uk/update-uk-visas-immigration-account-details. При нужда от съдействие гражданите могат да се свържат с UKVI Resolution Center на телефон: (+44) 0300 790 6268.

Подробна информация за гражданите, кандидатствали по Схемата за уседналост, може да бъде намерена на сайта на правителството на Великобритания: https://www.gov.uk/government/publications/view-and-prove-your-immigration-status-evisa/your-immigration-status-an-introduction-for-eu-eea-and-swiss-citizens-accessible-version.

Българските граждани, получили статут по Схемата за уседналост , могат да пътуват до Великобритания с лична карта до 31 декември 2025 г.
Припомняме, че от 1 януари 2021 г. българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В рамките на това време гражданите ще могат да влизат в страната многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове. Тези български граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, а възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца за работа, обучение или искат да се установят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза. Те могат да го направят на правителствения сайт на Великобритания: https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.