Каракачанов: България няма да подкрепи Македония за НАТО и ЕС, ако изопачава историческите факти

В своето официално становище той припомня, че Северна Македония е географско наименование

България няма да подкрепи кандидатурата на Македония за членството ѝ в НАТО и ЕС, ако страната продължава да изопачава историческите факти. Това заяви председателят на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов. Повод за неговите думи стана изказване на македонския премиер Зоран Заев, че македонският език трябва да бъде считан за законен на територията на цялата Северна Македония по силата на Преспанския договор. 

В позицията на историк лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се противопостави на твърдението, което определя като провокация и подчертава, че няма да допусне компромиси с българската история. В своето официално становище той припомня, че Северна Македония е географско наименование, което включва и настоящи земи от Република България. Каракачанов изразява съмнение относно дейността на Българо-македонската комисия по исторически въпроси и не счита, че тя е способна да защитава българските интереси. Споменава агресивното и нагло поведение от страна на македонските членове на комисията, които, по думите му, си позволяват груби манипулации и поддържат фалшива историческа версия. Председателят на ВМРО подчертава, че македонските земи са български. Затова няма да приеме:

"Хора с неясни възгледи и с обърнат прочит на историята да се промъкнат в НАТО и Европейския съюз на гърба и за сметка на България и историческата справедливост, още по-малко, внедрявайки задкулисно македонския език".