Каракачанов: Да правим промяна с изборното законодателство е политическа дъвка, с която някой си прави пиар

Някой се опитва да посочи, че Каракачанов е виновен Македония да не влезе с лачените си обувки в ЕС, а въпросът е принципен, посочи още вицепремиерът

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

4-ти април е дата като дата. Трябва обаче да се осигури един нормален изборен процес. Това каза в студиото на БНТ вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Отдавна сме в този народен цирк, все едно е какво ще кажеш на тези консултации. Важно е какво президентът е решил. Чуха се най-различни дати и президентът обяви 4-ти април. От консултациите нищо не произлиза, допълни лидерът на ВМРО.

Изборите

ВМРО е политическата формация, която прави много за българите в чужбина. Законът позволява да се откриват секции, определени като брой от самия закон. Те са достатъчни. ДПС настоява безразборното откриване на секции извън България. А това означава една друга държава да определя кой да влезе в българския парламент. 

Не можем да правим законодателство защото сме в условия на пандемия. Но датата е определена. А как ще се организира, например, гласуването по пощата – как става контролът, как се гарантира честността на този процес. Електронното и машинното гласуване са повод формации да правят сценки. Докога трябва изпием Черно море, за да разберем, че то е солено. Нека да оставим законодателството каквото и да е и да променим след изборите. Това е една политическа дъвка, с която някой си прави пиар и се опитва да печели изборите

Отношенията с РС Македония

Като вицепремиер сега съм говорил отдавна – темата Македония е най-романтичната, но и най-трагичната част от българската история, както казва президентът Стоянов. Тук става дума за принцип – някой се опитва да посочи, че Каракачанов е виновен Македония да не влезе с лачените си обувки в ЕС. Реалистичният изход е спазването на Договора, подписан през 2017 година. Защо забравяме, че въпреки терора, наложен в Титова Югославия, все още има много хора, които се наричат българи. Ние нямаме ли ангажимент към тези хора. България си замълча, когато Македония влезе в НАТО. Правителството на Заев търси някакъв компромис, но това се възприема от политиците в Македония като слабост и незаинтересованост. Тоест, те си мислят – България ни пусна в НАТО, сега ще ни пусне и в ЕС. България има своето достойнство и трябва да обясни, че държава, с която има един език и обща история,  да насажда омраза към българите и всичко българско - това не може да продължава. Ние искаме македонците да създават своята идентичност от момента, когато се е появила македонската държава. Ние не сме затворили врата за влизане на Македония в ЕС, а искаме да си коригират политиката по отношение на България. Това не може да се случи за сметка на омразата към българите и България. 

Армията 

Не само, че не е похарчила на халос от бюджета си, а е оставила 300 000 лева за борба с Ковид-19. Пари не са похарчени за някакви заеми, нито за сметка на Ковид-19, а са разходи, които са гласувани още 2018 година за обновяване и модернизиране на българската армия. Опитахме да направим привлекателно възнаграждението на българските военнослужещи.