Каракачанов: Мит е, че ако искаме от Македония да изчисти фалшивата си история, я тласкаме към Русия

За ВМРО е важно да излезе с лицето си и да каже какво е свършено за тези две години и половина, а не дали ще има един или двама кметове повече

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

Пълни глупости са, че ако Македония не започне преговори за членство в ЕС, тя ще бъде превзета от Русия. Приоритетът на България е Македония да стане член на ЕС, но трябва преди това да бъде защитен изцяло българския национален интерес. Ако тя не поправи своята външна политика спрямо нас преди да влезе в ЕС, тя продължи да я провежда от по-високо ниво и ние вече няма как да я спрем. Това коментира пред Нова ТВ от Русе вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Той обясни, че проблемът къде ще членува Македония – в СССР или ЕС, той е коментирал в контекста на тяхното поведение. Припомни още, че тя изгражда своята идентичност след 1945 г., когато се ражда идеята за македонска нация от Коминтерна и става официална политика в Титова Югославия. И попита как да ги отведем тогава в това европейско семейство с манталитета и отношенията си към България, с  политиката, която е срещу един от членовете на ЕС. 

Вземете изказванията на Заев от 11 октомври, когато Македония чества националния си празник – въстанието против българския фашистки окупатор…Прочетете обаче внимателно Договора за добросъседство, защото записаното в него за две години не се случи от страна на Македония, изтъкна Каракачанов. 

Вицепремиерът коментира и предстоящите местни избори и по-конкретно кого ще подкрепят, ако техния кандидат не стигне до балотаж.

Не го решавам еднолично този въпрос, ние се борим за балотаж, защото Джамбазки е и най-подготвеният кандидат за кмет на София. Сега работим за нашия кандидат. Като му дойде времето и ако се наложи – ще ви отговоря кого ще подкрепим, посочи Каракачанов.

По думите му няма сделки между по-малките партии, в това число и ВМРО, с ГЕРБ. 

Къде виждате сделката в настоящата кампания – в София издигаме Джамбазки, в Пловдив с НФСБ издигаме Славчо Атанасов, в Русе – издигаме най-добрия кандидат Калин Николов. Няма сделка с ГЕРБ и няма да я видите никъде. Да, в отношенията ни с ГЕРБ правим компромиси, което е нормално за всеки човек, в името на постигане на конкретни резултати. За нас по-важно е след този мандат ВМРО да излезе с лицето си и да каже какво е свършено за тези две години и половина в министерство на отбраната, което аз ръководя, а не дали ще имаме един или двама кметове повече, аргументира позицията си Красимир Каракачанов. 

Помолен да коментира станалата публично достояние снимка, на която той показва среден пръст, военният министър обясни: На стоп кадър или с подменени субтитри нещата изглеждат различни – аз онагледих какво направи Полфрийман с българското общество. Когато той излизаше от затвора с ехиден тон се обърна към зам. директора на затвора, който беше против неговото предсрочно освобождаване. Всъщност съдът показа среден пръст на обществото. Калпакчиев показа среден пръст на обществото. А това, че аз съм вицепремиер не ме лишава от това да имам емоции и да ги изразявам. 

На въпрос на водещите имало ли е момент, в който е искал да излезе от политиката, лидерът на ВМРО сподели, че това е било през 2009 година.

През 2009 г. ВМРО загуби и на двата избора - европейски и парламентарни. Тогава бях решил, че не мога вече да бъда полезен на хората и цяло лято обмислях, дали да изляза от политиката или да остана…Тогава телефонът ми много рязко заглъхна.

Що се отнася до това кой е най-добрият му приятел, военният министър бе лаконичен: Приятели имам много, но истинските ще разбера кои са, след като изляза от властта и вече не съм министър. Обикновено най-добрите приятели са тези от детството и ученическите години.