Красимир Каракачанов: Полицаите да са с ясното съзнание, че са в правото да защитават живота си

"Президентът излезе от ролята, която му е отредена. Той трябва да е глава на нацията. Разбирам, че беше афектиран от ареста на двамата негови съветници. Както виждате обаче другата страна не му иска оставката. Войната между институциите не води до нищо добро". Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов. 
 
"Изборите наближават. Това, което се прави е с цел да се предизвикат избори в момент, в който някой смята, че на него му е удобно, а на правителството не му е. Политиците настройват едни българи срещу други. Българските политици не познават българската история. Този мач го гледаме вече 100 години – първо са лоши "червените", след 9 септември са лоши "белите" и "червените" трепят "белите".
 
След 9 септември ни разделяха на комунисти и антикомунисти, после на монархисти, републиканци, последната мода е да се делим на  русофили и русофоби. От това нещо печелят партиите. Разделяйки народа на враждуващи лагери, те си заграждат един електорат. Не обвинявам хората – едните имат симпатии към Радев, а другите към Борисов. Това е", коментира още Каракачанов.
 
Според него държавният глава не е прав. "Първо не правителството е свикало митинга. Решават го активисти, структури. Какво иска да каже президентът с това – едните българи, които ме подкрепят имат право на протест, а другите не?. В един момент, когато привържениците на ГЕРБ тръгнаха да се изнасят, една добре организирана група се опита да щурмува полицейския кордон и да го пробият. Ако искаме граждански мир, нека всеки призове своите привърженици, да не проявяват агресия", поясни вицепремиерът. 
 
"Ако наистина искаме мир, да призове своите привърженици за това", каза вицепремиерът.
 
На въпрос за призивът на Васил Божков от Дубай, той отговори, че полицията на никой не пречи. "Аз разбирам, идват за избори. Всеки се бори за власт, но хайде да се борим с идеи", заяви Красимир Каракачанов.
 
 
Красимир Каракачанов заяви, че не му се вярвало, че като министър на отбраната ще трябва да коментира президента. "Да започнем от случката в Росенец, която разгневи всички, когато един гардове по глупав начин да си правят политически пиар. Този имот е продаден по времето на Иван Костов, а по времето на Орешарски е узаконен", каза Каракачанов и подчерта, че служната НСО няма нищо общо с правителството. 
 
"Това, което чух днес от президента е, че той призовава полицаите да не изпълняват нареждания, а не чух призиви за тези, които съвсем съзнателно скачаха на органите на реда", каза още вицепремиерът и се обърна към Радев и организаторите на протестите с призива да не се провокира полицията и да не си играят с огъня, а полицаите да бъдат с ясното съзнание, че са в правото да защитават живота си, ако им бъде посегнато. "Когато институциите са били разделени, нищо добро не се е случвало", заяви Каракачанов.
 
Според него случващото се не ставало въпрос заради принципи, а заради власт. Каракачанов смята, че единственият изход от ситуацията е диалогът, защото всичко останало е нахъсване на "брат срещу брат".