Каракачанов предлага армията да пази посланиците, иска военни вместо МВР по границите и в АЕЦ "Козлодуй"

Военният министър внася вдигане на годините за прием във войските

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

„ВМРО има идеи. Коронавирусът ще мине. Българинът е преживял много по-тежки изпитания в историята си и е оцелявал. Както виждате, мерките на правителството са правилни. Трябва обаче да мислим за държавата и след мерките. Засега има 3 жертви, надявам се те да са минимален брой. Коронавирус показа много несъвършенства на икономиката в Европа. Трябва да направим така, че да защитим дребни и средния бизнес. Това е добре и за икономиката, защото тези 50 млн. лв. за пенсионерите, които бяха отделени, трябва да се платят пак от тези хора. Аз имам обаче притеснение – защо боб и леща не се произвеждат в България, а се внасят? Основният ресурс на България е земята, която е дадена на арендатори. Те нямат интерес от развитието на жито и на царевица. Няма ги животновъдството и овощарството“. Това заяви пред Нова ТВ военният министър Красимир Каракачанов. Той допълни, че същите арендатори само прибират европейски пари и вместо трактори, карат хеликоптери. 

„Като свърши извънредното положение, ще е нужен поне месец на малките фирми да си възстановят дейността си. Ако банките ги притиснат, ще ги унищожат. И какво ще направим – отново ще напълним Федерална република Германия с работна ръка. Мерките, които предлага правителството, са добри. Ние предлагаме допълнителни и малко повече гъвкавост“, допълни вицепремиерът. 

„Няма логично обяснение да се следи с кого и какво си говорим. Говорейки по телефона, аз не съм заразно опасен. Би трябвало болните под карантина да бъдат следени само по клетките на телефоните. В рамките на Covid-19 няма как да купуваме военна техника. Проектът с корабите беше започнат преди да стана военен министър и се провали. Нужни са няколко месеца от преговори, които в момента няма как да започнат. И двата проекта за бронираните машини и за корабите предвиждат разсрочено плащане. Армията вече се е включила в битката с коронавируса. Няма нужда да се разширяват функциите ѝ, защото те ас добре описани в закона. Веднага например можем да пратим 400 души за охрана на границата и да освободим ресурс на МВР. Вземете посолствата. Вместо 100 души жандармеристи да ги охраняват, може да отидат да спрат купоните в ромските махали. Армията може да охранява и АЕЦ „Козлодуй“. Армията може да се справи и с проблема с бежанската вълна, ако се наложи. Готови сме да пратим по границата 2400 души. Там, където е имало военни, помните, не е имало пробиви и не са влизали бежанци. Имаме необходимата техника и можем да се справим. Към момента, за да постъпиш в армията, трябва да си максимум на 28 години. Ние искаме възрастта да се увеличи на 40 г., което не означава, че тези мъже не трябва да покрият всички критерии“, каза още Красимир Каракачанов.