Каролев: Борисов е прав за политическия риск, ако дойде някой и поиска да прави национализация

Владимир Каролев

Владимир Каролев

Икономистът Владимир Каролев коментира в студиото на БТВ последния доклад на международната рейтингова агенция "Фич", която повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута.

Несигурният резултат от изборите ще влоши положителната перспектива на рейтинга на България, заяви след тази новина Бойко Борисов.

"Това, което каза Борисов, е отчасти вярно, отчасти невярно. Основните показатели, които всички кредитни агенции разглеждат, са свързани с ръста на икономиката. В изследването нас ни сравняват с по-слабо развитите страни. Друг важен показател е финансовото състояние на държавата. Наистина финансовото състояние на държавата е добро, но това е благодарение на валутния борд, Борисов няма никаква заслуга. С "Фич" съм съгласен, че без да броим КПП-тата, след Швеция България беше страната с най-малки рестрикции, което се отразява на сравнително доброто състояние на икономиката ни, заяви Каролев.

"В доклада на "Фич" се казва, че не очакват политическа нестабилност, пише, че има вероятност за правителство на малцинството, но не очакват това да доведе до проблеми", добави той.

"Борисов е прав, че ако дойде на власт някой, който иска да прави национализация, да утрои пенсиите, тогава е възможно да има понижение на рейтинга. Но не знам с какво се хвали, като по време на НДСВ кредитният ни рейтинг се повиши 17 пъти, а сега дори не се повишава рейтингът, а перспективата. Бих му казал, дори и да ми се разсърди, "Посмали малко!", посочи икономистът.

По думите му, освен финансовата стабилност, другият оптимистичен фактор у нас е ръстът на брутния вътрешен продукт,

ГЕРБ не правят големи пакости, защото валутният борд им пречи, но политически стоим добре. Ако някои от големите популисти се съберат и спечелят изборите, това носи политически риск, но те няма да съберат 4%, каза още Владимир Каролев.