Къса памет: Изпълнителен директор на фалиралата КТБ не помни от колко члена бил УС

Орлин Русев

Орлин Русев

Един от първите задържани през 2014 г. около КТБ - Орлин Русев, днес  бе разпитан по делото за фалиралата банка в Специализирания съд. Както е известно, Русев се превърна от обвиняем в основен свидетел на прокуратурата, а разпитът му тече вече в няколко съдебни заседания.

Днес Русев отговаря на бившия си колега Георги Христов, който обаче е "от другата" страна обвинението - откъм подсъдимата.
На въпрос на бившия си колега Русев каза, че не са се провеждали изобщо заседания на Управителния съвет - решенията били проформа "и г-н Христов много добре знае". "Колективните" решения се взимали, като просто по кабинетите им се разнасяли документи за подпис и членовете парафирали, заяви той.

Ситуацията става още по-интересна, когато съдия Виржиния Петрова го попита - колко подписа са били нужни по принцип, за да е легитимно едно решение на УС. Той се затрудни и каза, че не помни. Самата тя му подсказа, че под някои документи наблюдава по 3, под други - по 4 подписа. 

Русев не можа да си спомни от колко души е бил съставът на органа, управляващ банката (иначе верният отговор е 4 души - б.р.). Интересно е, че освен изпълнитлен директор той е бил и председател на УС.

До края на деня Русев трябваше да отговаря на конкретни въпроси за конкретни отпускани кредити, за които му се предявявяха документи, както и дали познава различни лица. Отговорите в повечето случаи бяха уклончиви, съобщава КлубZ.

Кой е Орлин Русев

Задържаният председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев е роден през 1967 г. Това става ясно от справка в сайта на Корпоративна търговска банка. Завършил е магистратура във ВШФКО към УНСС - гр. София. Започва банковата си кариера в Централна кооперативна банка през 1993 г., като последователно е специалист и директор „Паричен пазар и ценни книжа". От 1999 г. в продължение на една година е Началник отдел "Левова наличност и пазари" в ТБ „България инвест" АД. През 2000 г. постъпва в Корпоративна търговска банка АД като Началник на Управление "Левова наличност и ценни книжа", а в периода 2002 г. - 2003 г. е неин прокурист. От 21.07.2003 г. е изпълнителен директор, а от 04.02.2005 г. е и председател на Управителния съвет. Ресорно отговаря за ликвидността, сигурността, счетоводството, обслужването на клиенти и дейността, свързана със статистиката и банковите регулатори. Орлин Русев владее френски и английски език.