Безредиците в Барселона ескалират, Каталуния е парализирана от обща стачка

Снимка: LaVanguardia

Снимка: LaVanguardia

Въпреки призива за отказ от насилие, в Барселона отново се стигна до безредици, а от сутрешните часове на деня Каталуния е парализирана от обща стачка. По-късно днес хиляди ще се присъединят към „Марша за свобода“ в регионалната столица, предава "Фокус", цитирайки испански медии.
Това бе четвъртата поредна вечер от вълната улични протести и безредици, след като Върховният съд в Мадрид в осъди деветима сепаратистки лидери на затвор до 13 години. В резултат десетки бяха арестувани, а стотици потърсиха медицинска помощ. Събитията внесоха напрежение в регионалния парламент, където партиите останаха разделени по въпроса какви мерки да се предприемат за нормализиране на обстановката. Председателят на Женералитата Куим Тори дори призова за „повторно упражняване на правото на самоопределяне “ и „валидиране на независимостта“, но предложението му бе посрещнато не с аплодисменти, а с оглушителна тишина. Същевременно от Мадрид министър-председателят Педро Санчес настоя Тора и други сепаратистки лидери публично да осъдят насилието, като предупреди, че „няма да позволя насилието да надделее над социалната хармония“. Темата е водеща в испанската преса, а Агенция „Фокус“ представя някои от коментарите в печатните издания в страната.


Председателят на Женералитата на Каталуния Куим Тора е подложен на засилен натиск да отговори на вълненията в североизточния регион, които ескалираха след присъдата на Върховния съд срещу деветима политици на Барселона за ролята им в провеждането на референдума и последвалото едностранно обявяване на независимост на областта през есента на 2017 г., съобщава електронното издание на испанския национален ежедневник El Pais.
Тора изчака чак до полунощ в сряда вечер, за да осъди изрично бурните протести, които предизвикаха размирици в цяла Каталуния, най-вече в Барселона, където демонстрантите блокираха пътища, подпалиха контейнери за отпадъци и прекъснаха работата на градското летище „Ел Прат“.
Но въпреки сътресенията,в четвъртък вечер Тора реши да застане начело на протестния марш срещу решението на Върховния съд.
Испанският премиер Педро Санчес (СДПИ) призова Тора и други сепаратистки лидери публично да осъдят насилието, като заявиха на пресконференция: „Ще определим нашия отговор според действията и решенията на лидери за независимост. Няма да позволя на насилието да надделее над социалната хармония“.
По същото време протестиращите вилнееха в центъра на Барселона. В резултат бяха арестувани 33-ма души, а над 100 потърсиха медицинска помощ.
Тора обаче изглежда реши да използва уличните протести срещу решението на Върховния съд, за да създаде инерция за движението за независимост, въпреки че по-малко от 10% от каталунците смятат, че това е правилният път, според проучванията на регионалното правителство. Всъщност много от съветниците на Тора бяха много по-категорични относно осъждането на насилието.
В крайна сметка каталунският лидер реши най-накрая да критикува уличните вълнения в кратко телевизионно обръщение. „Движението за независимост не е и никога не е означавало насилие. Винаги сме осъждали и ще осъждаме насилието. Не можем да допуснем групи от инфилтратори и провокатори да разрушат образа на движението за независимост, не можем да попаднем в капана“, цитира изданието думите на Тора, който обвини външни лица за безредиците.
Но забавеният отговор на Тора срещу насилието предизвика подновени призиви за оставката му. На извънредно заседание в четвъртък лидерът на каталунския клон на Социалистическата партия Микел Айдта заяви, че Тора „поставя [каталунската] независимост над социалната хармония“, поради което трябва да насрочи провеждането на нови избори. Този призив бе подкрепен от председателя на дясноцентристката партия „Граждани“ Лорена Ролдан, която заяви, че Тора трябва да „спре да заблуждава каталунския народ“.
Тора от своя страна отказа да се оттегли и заяви, че ще продължи да се бори за независима каталунска република. „Ще защитавам до края на този мандат правото си на самоопределение. Ще го направим отново“, увери каталунският лидер.


Председателят на Женералитата на Каталуния Куим Тора остана сам в призива си за провеждане на нов референдум за независимост, коментират в редакцията на вестник La Vanguardia, едно от водещите издания в североизточния испански регион.
Предложението, което Тора отправи към парламента в Барселона, се оказа малко или повече „личен проект“ – дори и партиите, които подкрепят правителството му, не възприеха позитивно идеята. Дори обратното, подчертава изданието.
Призивът за „повторно упражняване на правото на самоопределяне “ и „валидиране на независимостта“ бе посрещнат не с аплодисменти, а с оглушителна тишина. „Това приключи“, „трябва да мине“, „няма как да се стигне до избори“, бяха само някои от фразите, произнесени от високопоставени привърженици на каталунската независимост.


В ранните часове на деня групи протестиращи блокираха няколко пътища в североизточния регион Каталуния, които свързват Испания със съседна Франция, съобщава мадридският ежедневник El Periodico. Действията им са част от общата стачка, обявена в областта. Уточнява се, че движението към границата с Франция е отрязано в двете посоки.
Общественият транспорт в Каталуния предоставя ограничени услуги – в първите часове от общата стачка движението на метрото, автобусите и влаковете в столицата Барселона се осъществява нормално. Съобщава се, че няма изрични предприети действия по летищата в региона.


Насилието, разгърнато по улиците на Барселона през последните няколко нощи, връща каталунската икономика към нивата от октомври 2017 г., когато едностранното обявяване на независимост породи такава несигурност, че страни като Обединеното кралство и САЩ посъветваха своите граждани да изтеглят бизнеса си от североизточния испански регион, пише испанският национален ежедневник El Mundo.
След вълната от безредици, снимки от която обиколиха света, бизнес общността в Каталуния повиши глас, за да предупреди за дългосрочните последствия от ескалация на напрежението.
Протестите и отприщеното насилие заплашва с „унищожаване" на каталунската икономика, предупредиха асоциациите, които обединяват цялата бизнес структура, базирана в Каталуния: от най-големите финансови институции, модни или компании за хранителни стоки, до средни и малки фирми от всички сектори. Призивите са за „избягване на унищожаването на капитала“, натрупан от каталунското общество. В тази връзка към регионалното правителство в Барселона бе отправен призив да спре да насърчава случващото се и да съдейства за прекратяването на всички видове насилие.