Католиците по света и у нас посрещат днес Възкресение Христово

Празникът бележи края на Великденските пости

Римокатолическата църква празнува Възкресение Христово. Датата е различна от тази, в която християните честват Великден, заради календарите, които използват църквите. Докато православието си служи с Юлианския календар, то католиците се водят по Григорианския.

В страните, в които преобладаващата част от населението изповядва католицизма като Италия, Германия, Франция, Великобритания, Испания и т.н., празникът продължава 4 дни - от 2 април – Разпети петък до 5 април – Светли понеделник включително.

В навечерието на Христовото Възкресение папа Франциск предстоятелства Пасхалното бдение в базиликата „Свети Петър“ с ограничено участие на вярващите, поради епидемиологичната обстановка. Бдението се откри с благославянето на огъня и постепенното осветяване на базиликата. „Отвъд всички поражения, зло и насилие, отвъд всякакви страдания и смърт - каза папата - Възкръсналият живее и води историята“.

Главата на Римо-католическата църква завърши проповедта си с призив да отворим сърцето си за Пасхалната вест: ​​„Не се страхувайте, той възкръсна! Той те очаква в Галилея”. „Очакванията ти няма да останат неосъществени, сълзите ти ще бъдат избърсани, страховете ти ще бъдат победени от надеждата. Защото Господ върви пред теб, той върви пред нас. И с него животът започва отново”.

Традициите на католическия Великден не се различават много от тези на православните християни – яйцата, козунаците и курабиите са незаменима част от празничната трапеза. Първото боядисано яйце трябва да е червено, защото символизира кръвта на Христос. Обредните хлябове също присъстват като част от обичая от честването на Великден.
В нощта преди Великден – събота срещу неделя католиците се събират на пасхално бдение. По традиция главата на Римокатолическата църква - Папа Франциск, отслужва тържествена литургия в базиликата във Ватикана „Св. Петър“ .

В предварителен ритуал в четвъртък той измива краката на 12 затворници и едно бебе в централния затвор на Рим, за да пресъздаде ритуала, който Исус е извършил на своите апостоли, преди да бъде разпнат на кръста. Правилата на Ватикана гласят, че церемонията трябва да се изпълнява на мъже.
И у нас католиците също боядисват и украсяват яйца, които след това се използват в множество различни игри. Ловът на яйца е една от най-популярните традиции, в която великденските яйца се скриват, а децата трябва да ги намеря. Популярни са също и игрите с подаване на яйца, надбягване, докато балансираш яйца в лъжица и т.н. Изключително популярни са шоколадовите яйца.

Католическата традиция повелява на Възкресение Христово да се замеси безквасен хляб, както и приготвянето на сладки великденски курабийки, които се правят по специална рецепта и са символ на този безквасен хляб.

Празникът не може да мине и без великденските кошници, които се напълват с безквасен хляб, курабийки, козунак и яйца. Отнасят в храма, за да се осветят по време на месата за Възкресение Христово, а след това се връщат у дома и се поднасят на богатата празнична обедна трапеза.

Трапезата е важна за всеки празник, но тя не би имала смисъл, ако не е споделена с най-близките хора, защото посланието на Великден е да тържествува любовта между хората, прошката и сплотеността на семейство.